čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Přichází rok cestování i volebního šílenství

Dnes slavíme Nový rok a zároveň Den obnovy samostatného českého státu neboli dva svátky v jeden den. Na co dalšího se můžeme v růběhu roku těšit?

Nový rok je svátkem a oslavou začátku nového roku. Na našem území dle gregoriánského kalendáře připadá právě na 1. ledna. Oslavy začínají vždy poslední den v předchozím roce, což připadá na datum 31. prosince, kdy se slaví Silvestr a oslavy se protáhnou do ranních hodin. Pokud se podíváme do zemí, které se řídí kalendářem juliánským, to jsou země, které mají nejrozšířenější pravoslavou církev, tak zde připadá Nový rok až na 14. ledna.

K dnešnímu 1. lednu se vztahuje řada zvyků, jedním z nich je například posílání takzvaných PF (znamená Pour féliciter, což je v překladu do češtiny spojení „Pro štěstí“). Jako první s novoročenkami přišel hrabě Karel Chotek, který v roce 1827 vyklouzl z nepříjemné situace tím, že místo, aby od rána do večera přijímal zdvořilostní návštěvy, tak začal rozesílat blahopřejné lístky. Říkalo se jim omluvenky a byly ozdobeny pěkným obrázkem. Čeští pošťáci roznesou každý rok zhruba 30 milionů vánočních a novoročních přání, takže i přes rostoucí vliv počítačů a mobilních telefonů tištěná PF neztrácejí na oblibě.

Mnoho lidí si také dává novoroční předsevzetí, že budou, či naopak nebudou v novém roce dělat to či ono. Nejčastěji chtějí lidé po vánočním přejídání hubnout, takže posilovny a fit centra zažívají hotové žně. Zvyky se pojí i s jídlem. Na Nový rok by se na stole neměla objevit drůbež, aby lidem neuletělo štěstí. Naopak se doporučuje obědvat čočku, která má lidem zajistit rozmnožování peněz.

Prvního ledna dříve hospodyně nesměly věšet prádlo, neboť by se do roka usoužily. Někde se pekla vánočka, která v sobě měla zapečené hrachové zrnko. Zakrojila se právě na Nový rok, a kdo zrnko našel, ten byl příští rok dítětem štěstěny. K dnešnímu dni se váže také řada pranostik. Snad každý zná „Jak na Nový rok, tak po celý rok“, stejně jako „Na Nový rok, o slepičí krok“. K těm méně známým patří třeba „Na Nový rok déšť - o Velikonocích sníh“.

K příjemným záležitostem patří pro všechny pracující volné dny. V současnosti se v Česku slaví celkem čtrnáct státních svátků, z toho dva z nich jsou v jeden den, a to je právě dnešní Nový rok a Den obnovy samostatného českého státu. Volných dnů je tedy třináct, některé pak připadnou na víkend. Volno si užijeme opět i na Velký pátek, který letos vychází na 14. dubna.

Rok 2017 bude ve znamení volebních kampaní, v říjnu nás čekají volby do poslanecké sněmovny a hned v lednu 2018 si zvolíme prezidenta. Nový rok často bývá ve znamení zdražování, což se netýká třeba dálničních známek na rok 2017. Podle České astronomické společnosti bude tento rok plný příležitostí ke sledování noční oblohy, hned v úterý 3. ledna budou k vidění roje meteoritů. 

Začínající rok 2017 je podle OSN Mezinárodním rokem udržitelného cestovního ruchu pro rozvoj a má podporovat kulturní hodnoty, rozmanitost a dědictví, zárověň porozumění, mír a bezpečnost. Podle čínského kalendáře vystřídá 28. ledna turbulentní a rok Opice nový rok Kohouta, který přinese vytrvalost a větší sebekontrolu, zároveň bude ve znamení větší upřímnosti mezi lidmi.

Za redakci Olomoucké Drbny vám všem přejeme, aby byl rok 2017 pro vás hlavně pohodový, plný lásky a štěstí. 
 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.