pátek 29. března 2024 Taťána

Glosa: Předsevzít či nepředsevzít si, toť otázka

Nový rok láká k novému začátku, můžeme pustit za hlavu to, co nás trápí a začít si plnit sny. Mají ale předsevzetí svůj smysl, když se s nimi 1. ledna doslova roztrhne pytel a do února u svých zásad zůstanou jen ti nejsilnější? Dokážeme tedy kruté nároky na sebe samé zvládnout?

Hned na začátek musím podotknout, že davové kladení si cílů, které nás mají posunout k lepšímu pocitu, neodsuzuji. Každý občas potřebuje nějakou motivaci k vykonání něčeho, co se nám zdá být na první pohled nesnadné. Druhou stranou mince jsou samotné sny a cíle, k jejich splnění zase až tak moc předsevzetí nepotřebujeme, tady stačí pozorně poslouchat svému vnitřnímu hlasu. Všechno, co nás baví, nám totiž nepřipadá jako něco složitého a snáze potom překonáváme přicházející obtíže.

Když odlišíme předsevzetí od toho, čeho opravdu chceme dosáhnout, nezáleží potom na roční době ani na věku. Pokud totiž opravdu chceme přestat kouřit, začít cvičit, víc cestovat nebo třeba častěji navštěvovat své blízké, stačí se do toho po hlavě vrhnout kdykoli a co nejdřív. Nic na tom není a neustálé odkládání a výmluvy znamenají pouze fakt, že změnu prostě nechceme. Potom si ale nemůžeme nic vyčítat.

Využijte proto nový rok k tomu, že si ujasníte, co ve vašem životě chcete zlepšit. Už jen toto samotné ujasnění je důležitým krokem, bez kterého se nikdy nepohnete. Může to být malinká věc, ale i dlouhodobější životní cíle, vůbec se tím netrapte a sepiště si svá přání k sobě samým. Všechno, co vás napadne. Velmi pomáhá si své úkoly, přání a sny vyzualizovat a nalepit si je na tabuli. Nikdy totiž nevíte, co by se vám mohlo opravdu povést, dokud se o to nepokusíte. Žít celý život s pocitem, že jste to kdysi měli zkusit, ale nenašli jste odvahu, je dostatečně odstrašující představa.

Přeji vám, ať si nelámete hlavu s předsevzetími a začnete mít radost z věcí a úkolů, do kterých se pustíte. Není potřeba to dělat pouze jednou ročně, ale neustále, kdykoli se pro něco skvělého rozhodnete.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.