čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Olomoucké ulice jak je (ne)znáte – Wurmova

Ulice kdysi obydlená významnými církevními osobnostmi v dnešní době žije pestrým životem. Řada kanovnických domů, která ulici tvoří, si našla nejrůznější využití. V historické dlážděné ulici tak dnes najdeme bistro s kavárnou, charitu, divadlo i opravnu kol.

Od roku 1841 byla dnešní Wurmova ulice označována jako Biskupská. Tvořila totiž součást takzvaného Předhradí, kde v době sídlo převážně duchovní osazenstvo. Navíc vede kolem Biskupského náměstí a Arcibiskupství. V roce 1877 se název změnil na Residenční, jejíž jméno poukazovalo k arcibiskupskému paláci, kolem kterého vede.

Na počátku 20. století dostala ulice pojmenování po Ignátu Wurmovi, ten byl římskokatolickým knězem, který se už od mládí aktivně zapojoval do záležitostí týkajících se národního života na Moravě, politiky i církevního života. Po vysvěcení na kněze působil v Brně, na Jižní Moravě a od roku 1866 zastával v Olomouci funkci vikáře katedrály a sekretáře kapituly. Kromě toho také řídil vlastivědné muzeum v Olomouci, věnoval se literatuře a publicistice. Na jeho památku je ve městě pamětní deska od sochaře Pelikána. Je umístěna na dnešním pensionu Royal směrem na třídu 1. máje. V tomto domě za svého působení v Olomouci Ignát Wurm žil. Pojmenování ulice po něm bylo ve válečných letech nahrazeno dřívějším názvem Residenční, ale od roku 1945 až dodnes se jedná o Wurmovu ulici.

Největší dominantou ulice je rozhodně arcibiskupský palác, který je městským sídlem biskupů a arcibiskupů. V jeho prostorách se stalo hned několik významných událostí, jak uvádí webové stránky paláce. Například nástup Františka Josefa I. na trůn a také v tamních prostorách probíhala porada ruského a rakouského panovníka před bitvou u Slavkova. Budova byla postavena v 17. století v místech, kde dříve stával renesanční palác, a za tu dobu se v ní vystřídalo mnoho významných osobností jako Marie Terezie nebo papež Jan Pavel II..

Palác rozhodně stojí za prohlédnutí, je v něm bohatá výzdoba a nábytek z období rokoka a empíru. A pokud někoho neláká osobní návštěva, tak na internetových stránkách paláce může podniknout aspoň prohlídku virtuální. Hned vedle Arcibiskupského paláce stojí jeho knihovna. Některé položky z ní pochází ještě z původní knihovny z 12. století, která vznikla u tehdy dostavené svatováclavské katedrály. Knihy dlouhou dobu sídlily v prostorách paláce, ale v roce 2000 se přestěhovala do bývalé kanovnické rezidence, která je dnešní knihovnou.

Za knihovnou, na úplném konci ulice, je Konzervatoř Evangelické akademie. Ta nabízí pro studenty širokou škálu kurzů na hudební nástroje, ať už smyčcové, dechové nebo klávesové, a také výuku herectví a zpěvu. Samotná konzervatoř byla založena v roce 1990 sborem Českobratrské církve evangelické, kteří chtěli obnovit tradici církevní hudby. Do současných prostor se ale instituce přesunula v roce 2008.

Na opačné straně Arcibiskupského paláce stojí budova s popisným číslem sedm. A právě Wurmova 7 už je sám o sobě pojem, protože dnes jde o kulturní a komunitní prostor. Sídlí v něm řada neziskových organizací, je zde Divadlo na cucky, Bajkazyl, galerie i sídlo sociálních služeb. Dříve v budově fungovala i katedra žurnalistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého.

Samotná stavba je označována jako Braidův dům podle jednoho z olomouckých biskupů Františka Juliuse Braidy, který provedl výraznou přestavbu budovy počátkem 18. století.  Zajímavostí v budově je hlavně Freskový sál, který nechal vymalovat Jan Václav Xaver z Freyenfelsu v době, kdy zde pobýval. Malby v sále jsou alegoriemi čtyř ročních období. Druhou zajímavou místností je kaple svatého Kříže, kterou na stěnách i stropě zdobí figurální malba zobrazující většinou Krista ve slavných výjevech, například na Olivové hoře, při bičování, korunování a podobně, ale také Pannu Marii. Tato kaple dnes slouží jako technické zázemí a zákulisí divadla, protože navazuje na sál a jeviště.

Směrem k třídě 1. máje je ještě Bistrá kráva, podnik nabízející obědy i dezerty ke kávě, a jejich nabídka vyhovuje i vegetariánům a bezlepkářům. Vedle bistra je jedna z poboček Charity Olomouc, která zde poskytuje azylový dům pro muže a ženy. V domě naproti je knihkupectví a galerie U dómu.

Čtěte více:

Autoři | Foto wikipedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.