pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Archeologové našli na nádvoří děkanátu unikátní břidlicovou destičku s postavou nesoucí kříž

Olomoučtí archeologové z Národního památkového ústavu objevili unikátní nález rytiny mužské postavy nesoucí kříž na břidlicové destičce.

Vyhodnocení druhé etapy záchranného archeologického výzkumu v prostoru nádvoří děkanátu Filozofické fakulty UPOL na Křížkovského 10 v Olomouci přineslo nové poznatky. Výzkum se soustředil zejména na jižní část nádvoří, do prostoru, kde se až do roku 1785 nacházel klášter u sv. Jakuba. Klášter byl založen před rokem 1213 pro augustiniánky, které v 16. vystřídali minorité.

Vlivem četných zásahů v minulosti byla zachycena jen torza zdiv z různých fází přestaveb a úprav kláštera a klášterního kostela sv. Jakuba, nebyly ale bohužel zjištěny žádné hmotné doklady nejstarší podoby kláštera ze 13. století.

Na zkoumané ploše bylo odkryto dalších 39 kostrových, orientovaných hrobů, ve čtyřech řadách. Zemřelí byli bez výbavy či jakýchkoliv součástí oděvů. Pohřebiště by mělo náležet ke klášteru u sv. Jakuba, avšak datování je obtížné, s předpokladem do vrcholného středověku.

Velmi zajímavý je objev jámy zasekané 1,2 metru do skály, v jejímž zásypu se ukrývala keramika datovaná do doby kolem poloviny desátého století, železná sekerovitá hřivna o délce 47 centimetrů a naprosto unikátní břidlicová destička centimetr silná a přibližně jedenáct krát dvanáct centimetrů velká s rytinou mužské postavy nesoucí kříž. Traseologický posudek docenta Miroslava Králíka z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně potvrdil, že rýhy jsou pokryty sintrem a zjistil velmi mnoho detailů týkajících se způsobu rytí. V okolí nebyly doloženy jiné stejně datované objekty nebo například keramika ve skalních puklinách. Nález je zajímavý i svou polohou na nejvyšším místě takzvaného Petrského návrší, na kterém se nacházel nejpozději od roku 1063 biskupský kostel sv. Petra.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.