čtvrtek 28. března 2024 Soňa

PO STOPÁCH... Jana Opletala. Studenta, který byl zastřelen na demonstraci proti německé okupaci

V pondělí a v pátek bude po dobu července a srpna pravidelně vycházet seriál o osobnostech Olomouckého kraje. Minule jsme zabrousili daleko do historie za sv. Janem Sarkanderem, tentorkát jsme se zajímali o život Jana Opletala, studenta z Nákla, který padl při demonstraci pro něměcké okupaci.

Jan Opletal pocházel z početné rodiny lesního dělníka ve Lhotě u  Nákla na Olomoucku. Jeho otec i dva starší bratři byli v průběhu 1. světové války povoláni do armády (jeden z bratrů padl). Po absolvování obecné školy v Nákle nastoupil Jan Opletal v roce 1926 na reálné gymnázium v Litovli, kde maturoval v roce 1934. Úspěšně reprezentoval školu ve sportu a byl nadšeným cvičencem Sokola.


Busta před Gymnáziem Jana Opletala v Litovli. (Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci / Pavel Rozsíval)

V jednání se spolužáky byl přímý, prostý, vzhledem ke své přirozené inteligenci ale také výrazně skromný. Po nástupu základní vojenské služby byl zařazen do školy pro důstojníky dělostřelectva v záloze v Olomouci, později byl převeden k dělostřeleckému pluku v Praze. Po skončení vojenské služby vstoupil v roce 1936 na Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, mj. pracoval i ve studentské samosprávě Hlávkovy koleje. Podle svědectví svých spolužáků patřil k mimořádně nadaným studentům.


Hrob Jana Opletala na hřbitově v Nákle. (Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci / Pavel Rozsíval)

Dne 28. října 1939 se účastnil v Praze demonstrací proti německé okupaci a byl postřelen do břicha německým policistou na rohu Žitné a Mezibranské ulice. Ačkoliv byl okamžitě převezen na kliniku profesora MUDr. A. Jiráska a operován, jeho stav se zhoršoval a 11. listopadu 1939 na následky svého těžkého zranění zemřel.

Jeho pohřeb 15. listopadu 1939, při němž došlo k dalším protestům pražských vysokoškolských studentů, posloužil nacistům jako záminka k uzavření českých vysokých škol 17. listopadu 1939 a k represím proti vysokoškolákům.


Pamětní deska Jana Opletala na jeho rodném domě. (Foto: Vlastivědné muzeum v Olomouci / Pavel Rozsíval)

Tělo Jana Opletala bylo převezeno pohřebním vozem k rodičům do Lhoty a pohřbeno na hřbitově v Nákle. V srpnu 1945 získala škola v Litovli, kterou Jan Opletal navštěvoval, čestný název Opletalovo státní reálné gymnázium. Janu Opletalovi udělila Univerzita Karlova ve stejném roce posmrtně titul MUDr.

Redakce Olomoucké Drbny děkuje Vlastivědnému muzeu a autorům knihy Osobnosti Olomouckého kraje za možnost zveřejnění původních textů.

 

Autoři | Foto VMO | Zdroj kniha Osobnosti Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.