středa 24. dubna 2024 Jiří

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Hledáme páníčka #25 a nové místo pro depozitum Pomocné ruce #1

Nezisková organizace Pomocné ruce hledá nové prostory! Z těch původních museli bohužel odejít, proto nyní zoufale shánějí pro zraněné a opuštěné kočičky nový domov.

Pomocné ruce Olomouc pomáhají opuštěný, zraněným a nechtěným kočičkám z širokého okolí. Od prvního června museli opustit prostory, které jim poskytla paní doktorka Tesaříková. Nyní sídlí na ulici Jeremenkova, ale i od tam musí do konce měsíce odejít. Místo jim dohodila firma Vetmedical s.r.o., se kterou spolupracují, a která měla sousedy o vzniklé situaci informovat. „Měli jsme prostory domluvené do konce roku, ale na základě hlasování všech sousedů musíme do konce měsíce odejít. Prý se o depozitu nikdy nic nedozvěděli,“ říká předsedkyně organizace Pomocné ruce Kateřina Borková.

S firmou Vetmedical s.r.o. máme takovou dohodu, že nalezené kočičky jsou první odvezeny do karantény na Selském náměstí, až pak následně k nám do depozita. Od začátku spolupráce mělo do karantény přijít 38 kočiček, ale k nám převezli pouze osm,“ říká Borková. Vetmedical s.r.o. to obhajuje tím, že se podařilo najít kočičkám domov v řadách zaměstnanců a známých. „To je menší zázrak, nám se nikdy nepoštěstilo najít za týden nové páníčky pro dvanáct koček,“ říká s ironii Borková. Ale co se s kočkami děje? „Existuje takové řešení, které někteří rádi praktikují a říká se ji „slovenská cesta“. Kočky se po určité době, kdy se jim nepodaří najít domov, prostě uspí. Pro někoho je to jednodušší a méně nákladné řešení. My se na druhou stranu snažíme kočičky vyléčit, vrátit do původního prostředí a najít jim nový domov. Řešení vidíme v kastraci, která je ovšem nákladná,“ vysvětluje situaci Borková.

Město se snaží dát od kočičího útulku ruce pryč. Přesto, když potřebuje někam dát odchycenou kočku, tak volí Pomocné ruce. „Máme s městem smlouvu, dostáváme však peníze, které sotva pokryjí náklady na to, abychom kočky vykastrovali. Ale k tomu, aby přímo zřídili útulek pro kočky, se neženou,“ říká předsedkyně. Organizace Pomocné ruce si vyhlídla jedno místo za Mountfieldem, kde má podle slov Borkové město sklad nábytku. „Místo je ještě větší, než jsme čekali, dokázalo by pojmout až sto kočiček. Podali jsme si žádost, ale minimální doba vyřízení jsou tři měsíce.“ Jenže Pomocné ruce se musejí vystěhovat už do konce tohoto měsíce. Proto se organizace obrací na veřejnost a prosí, jestli někdo neví o nebytových prostorách, které by se daly využít. Je to nezisková společnost, proto si nemůže dovolit platit vysoký nájem. Pokud se žádné místo nenajde, budou se muset kočičky zatím umístit do domovů lidí, kteří v depozitu pomáhají. A ti také nemají svoje domovy nafukovací. Více o situaci depozita si můžete přečíst zde

Proto víc než kdy předtím potřebuje Mášenka, Macínek a mrňata nový domov.

Pomocné ruce

Kontakt:
Tel.: 777902575
E-mail: pomocne.ruce@seznam.cz
FB stránky: Pomocné ruce Olomouc z.s.

Mášenka

Mášenka byla nalezena na ul. Brněnská v Olomouci u zastávky autobusu pod Fakultní nemocnicí. Zde mňoukala, chodila za lidmi a hrozilo, že jí srazí auto. Je hodně mazlivá a byla již vykastrovaná. Když chce pohladit, začne si tlapkami sama hladit hlavičku aby ukázala, že chce hladit. Určitě někomu doma hodně chybí...

Macínek

Macínek je asi 3-měsíční kocourek z kolonie toulavých koček od Penny. Je ještě trochu plašší, ale úspěšně ho vymazlujeme.

Mrňata

Mrňata Janet, Skaara a Martouf jsou kočičí sourozenci, nalezení na ul. Jiráskova v Olomouci. Pobíhali zde po silnici a jen zázrakem je nic nesrazilo. Bylo zjištěno, že v okolí ten den chodila neznámá paní, zvonila dům od domu a nabízela lidem koťátka. Pravděpodobně je neudala a tak jej tu ponechala svému osudu. Ale to je jen domněnka...

Olomoucký útulek - Liga na ochranu zvířat ČR

Kontakt:

Adresa: Areál letiště, Neředínská ul., Olomouc
Tel.: 585 418 484
Pohotovost 776 462 998
Otevřeno: 14.00-16.00h
E-mail: olomouc.utulek-loz@seznam.cz

Flek

Flek je kříženec borderkolie, má kolem jednoho a půl roku. Je vhodný k velmi aktivním lidem, aby nezahálel a nedělal neplechu, nejlépe k domku se zahradou.

Kočky Uničov - Depozitum Píšánek

Kontakt:

Adresa: Uničov
Tel.: 733 331 833
E-mail: martina.no@email.cz
FB stránky: Kočky Uničov - Depozitum Píšánek

Hvězdička

Hvězdička je desetiletá, klidná, mazlivá ale i svéhlavá kočička. Byla odchycena v jednom sklepě cihlového domu, kde se schovávala před zimou i lidmi, kterých se velice bála. Nyní se nechá ráda pohladit, ale má chování dámy. Jí pouze vařené nebo syrové maso, konzervy nebo dokonce granule jí nic neříkají...

Hope

Půlroční kočička, která jako jediná přežila z 6 koťátek. Koťátka byla přijata do depozita v necelých 3 týdnech věku, bohužel bez maminky. Maminka a její neustálá péče o plné bříško a správně namasírované a prázdné a zase plné a pořád dokola je základ a velmi těžko se nahrazuje. Hope jako jediná nejsilnější si umanula, že ten boj přežije. Po divokém mládí, kdy zlobila všechny kolem sebe v depozitu, z ní roste mladá dáma, která ví jak se chovat. Ještě je pořád ve věku, kdy ji můžete plno věcí naučit a sžít se s ní ve Vaší domácnosti.

Čipinka

Plachá asi roční kočička, která byla odchycena minulý rok na krmném místě na sídlišti spolu s maminkou a bratříčkem, kteří jsou také stále v depozitu. Její maminka Samanta je již vymazlená, ale Čipinka je pořád ještě poněkud plašší. Asi nikdy dřív nepoznala, co je to hodný člověk. Má kouzelné zelené oči. Zkuste si dát tu práci a ukázat i této kočičce, že lidé nejsou jen zlí, ale že můžou být i trpěliví a dostatečnou volností si k sobě naopak zvědavé zvířátko přilákat.

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.