čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

REPORT: Veletrh vědy a výzkumu nabízí chemické pokusy, nejrůznější hry i jízdu na horské dráze

Ve dnech 17. a 18. června se v prostorách olomoucké Pevnosti poznání a budově Přírodovědecké fakulty koná Veletrh vědy a výzkumu. Olomoucká Drbna si tuto akci vyzkoušela na vlastní kůži.

Nejdříve jsem navštívil Přírodovědeckou fakultu. Ještě než jsem k ní vůbec došel, míjelo mě velké množství lidí s nafukovacími balónky. To vždycky značí, že na blízku je nějaká akce. Já sám bohužel balónek nedostal, ale i tak je v této části Veletrhu k vidění spousta zajímavých věcí.

Přírodovědecká fakulta

Hned u vchodu si člověk může zkusit vyrýžovat zlato. Velmi užitečná věc, která určitě láká každého mladého a nadějného vědce. Uvnitř už se návštěvníci rozdělují podle zájmů, každý si jistě vybere věc, která jej baví. Je tady zastoupena geologie, stal jsem se svědkem nejednoho zajímavého chemického pokusu a člověk si tu dokonce může zahrát i deskové hry!

Za fakultou mě pak zaskočila dvě vojenská auta, která samozřejmě lákala pozornost nadšených kluků, kteří nevěděli, do kterého dřív vlézt.

Poté jsem se vydal na Pevnost poznání, kde se ke mně připojila o kolegyně. Tady na návštěvníky čeká spousta stanovišť s úkoly, za které dostává razítka a soutěží o nejrůznější ceny.

Aktivity jsou nejrůznějšího druhu. Od poznávání luštěnin podle sluchu i hmatu, přes skládání puzzle a hraní pexesa, až po skládání vlastního periskopu. A pokud má člověk chuť, může si zkusit i jízdu na horské dráze. Stačí najít správné stanoviště, obsluha vám nasadí na oči speciální přístroj a virtuální jízda může začít!

Navzdory lákadlům, která nabízela jednotlivá stanoviště veletrhu, jsme neodolali a vydali jsme se zkoumat i další zákoutí Pevnosti poznání. Viděli jsme 3D tiskárnu, napsali několik vzkazů na speciální plochu naší svítilnou na mobilu a vyzkoušeli i další technické zvláštnůstky, které Pevnost nabízí. A že jich není málo!

Za razítka ze stanovišť, které jsme stihli obejít, jsme si při odchodu vysloužili tematickou vědeckou placku. Možnosti Veletrhu jsou přitom ještě mnohem širší a rozhodně jsme je nevytěžili všechny.

Pokud jste Veletrh vědy a výzkumu během dneška nestihli navštívit, nemusíte si zoufat. Tato popularizačně-vědecká akce bude ve stejném rozsahu probíhat i v sobotu, takže šance vidět zajímavé vědecké pokusy, vyzkoušet si své vlastní vědomosti a nahlédnout na přírodní vědy tímto zábavným způsobem stále trvá. Za zkoušku rozhodně stojí.

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.