čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

REPORT: Studentova horečka úterní noci - oheň v parku a bláznivá studentská jízda na kolejích

Když se v Olomouci rozhodujete, na jakou akci se vydat, zjistíte, že to není jednoduché. Akcí je tu opravdu mnoho - hospodské kvízy, koncerty, přednášky, promítání... je toho dost. V úterý jsme navštívili pro jistotu akce dvě. Fire Jam a pravou studentskou akci.

Oslnivý Fire Jam

Jako první jsem se vydal na Fire Jam v parku. Počasí moc nepřálo, přesto se v Bezručových sadech sešla početná skupina diváků. Všichni netrpělivě čekali na začátek vystoupení bubeníků a skvělých fire performerů. Začátek akce se z technických důvodů o něco posunul, ale na příjemnou atmosféru a pohodový průběh akce to nemělo vliv.

Když vystoupení začalo, všichni už v údivu sledovali umění mladých ohnivců. Návštěvníci se bavili, vystupující také. Při vystoupení komunikovali s publikem, vtipkovali a tak si sychravé podzimní počasí ani nikdo neuvědomoval.  

foto jam 2foto jam

Ohnivý rej jsem zhlédl už minulý rok, diváků se minule sešlo více, ale to bylo přeci jenom příjemnější počasí. Doufal jsem, že slabý deštík se nerozjede v něco většího, naštěstí se nerozpršelo a tak vystoupení v klidu pokračovalo dál.

Oheň lidi neustále fascinuje a když ho někdo umí zkrotit, je to podívaná. Zapálené tyče létali do vzduchu, plival se oheň, točilo se, házelo, no pastva pro oči. Vystoupení působilo pěkně uvolněně a lidsky, když se něco nepovedlo, tak se jelo dál, žádná křeč.

Atmosféra mě pohltila a ani se mi nechtěl odvracet zrak od schopností ohnivých žonglérů, ale co se dalo dělat, musel jsem dál. A tak jsem se ještě chvíli díval na létající oheň a pomalu odešel na pravou studentskou kolejní akci.

Horolezci na Václavkách

Studentské akce jsou vždy nějakým způsobem zajímavé, ale akce na kolejích, to je něco víc. Na koleji se sejdou studenti z nejrůznějších oborů, měst, ročníků, všehochuť. Jednu věc ale mají společnou. Rádi se baví. A to i v týdnu.

Navštívil jsem takzvaný Výstup na Václavky. Jde vlastně o to, že se sejde skupinka „sportovců“ a jejich jediným cílem je, dostat se co nejrychleji do posledního patra koleje. Někomu by možná samotný akt výšlapu do desátého patra dělal problém, ale studenti šli dál. Výšlap je vylepšen o to, že si na každém patře dáte panáka, pivo nebo víno, dle chuti. Často se výstupu říká také K2, kvůli podobně náročné fyzické námaze při zdolávání vrcholu.

Když jsem se z parku přesunul před kolej, čekal na mě výjev naprosto nečekaný. Jelikož už jsem jeden ročník navštívil, čekal jsem okolo dvaceti lidí, ale to jsem se pletl.
                          vaclavky

Před budovou čekala zhruba stovka lidí, netrpělivě čekající na vpuštění do areálu koleje. Jelikož akce nebyla ohlášena vedení, ale jen paní v okénku, slangové též kolejbábě, začátek se trochu pozdržel. Hledal se totiž člověk, který na sebe vezme zodpovědnost za interiér a za to, že z těch sta lidí nikdo nic nerozbije. Čest jeho jménu. Asi víte, jak tohle většinou dopadá.

Všichni se po několika minutách, kdy se nezavřely dveře, dostali dovnitř a u schodiště se tato sportovní kratochvíle odstartovala. Někteří běželi na rychlost, někteří na vytrvalost a někdo si tak lehce popíjel a pomalu se přibližoval vrcholu.

První horolezci se dostali do desátého patra zhruba za sedm minut. V posledním patře vypadali velice… šťastně. No a tak to šlo celý večer, sem tam někdo přišel do desítky, sem tam někdo odešel o patro níž. Výstup se totiž přetransformoval na klasickou chodbovici, další ze studentské palety akcí.  vaclvky      

Zhruba od pátého patra až do desátého se vesele debatovalo na kuchyňkách a chodbách. V tomto humbuku se lidé seznamovali. Těžko říct, jestli si to po výstupu pamatovali. Poslední patro se začalo měnit v peklo a tak se zavelel odchod. Přece jenom sto unavených a vyčerpaných lidí, to už je síla. A tři hodiny výstupu na tak obtížný vrcholek značně zmáhá.
                                                             Nejrychlejší děvčata

                                                                              Časy nejlepších

Nakonec mě ještě okouzlil způsob vyhnání zúčastněných na afterparty. Několik lidí začalo běhat po všech patrech a sdělovat, že přijede policie. Světe div se, vcelku to fungovalo a tak se posbíralo pár „umrzlých“ horolezců, odpadků a šlo se domů. Uklízecí četa se činila a tak akce vcelku vyšla. Václavky stále stojí.

Olomouc je prostě plná překvapení a nevšedních zážitků.

Čtěte více:

 

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.