středa 17. dubna 2024 Rudolf

Reportáž na vlastní kůži v Nibbler Art & Tattoo Studio: Tetování je jen napořád

Fotoreportáž toho, jak se tvoří návrh tetování, samotná realizace a následná péče o něj. O celý design a samotné tetování se postaral Milan Hübl z Nibbler Art & Tattoo Studio, který sídlí na třídě Míru v Olomouci.

Ráda bych začala tímto: Mami, tati, promiňte. Vím, že jsem říkala, že jedno tetování stačí, že už si žádné nenechám udělat a najednou bum! Svojí vločku na žebrech po levé straně jsem si nechala dělat před dvěma lety. Symbolizuje moje silné spojení se zimou a lyžováním. Jak někteří kamarádi poznamenali, také možná mojí ledovou povahou. Je to jen malý obrázek, který je svým obsahem pro mě enormním. O to větší význam má hlavní znak na novém tetování sloužící k připomenutí osoby, kterou jsem v nedávné době ztratila. Symbol se stal východiskem pro návrh celého designu.

Na doporučení známých jsem napsala přes messenger, přes který komunikuje nejrychleji a nejlépe, Milanovi z Nibbler Art & Tattoo Studio. V nedávné době si otevřel studio na třídě Míru 609/29 v Olomouci, ale není žádný nováček. Tetuje už od konce devadesátých let, na své vlastní studio si ale musel chvíli počkat.

Nevěděla jsem, co očekávat. Tatéra si představuju jako věčně zadumaného, pokérovaného týpka, který se věnuje pouze dalším zadumaným a tvrdým chlapům. Že moje tetování nebude pro něj dostatečně, že se mu i mě bude smát. Ale opak byl pravdou. Milan Hübl, se kterým jsem si začala tykat hned ve dveřích, nebyl nic takového. Usměvavý člověk, který pokládal moje důvody za dostatečné a byl nadšený ze všech nápadů a připomínek.

Jako první se uskutečnila takzvaná konzultační hodina. Došla jsem za Milanem do salonu a řekla jsem mu, co bych chtěla, kde a jakou velikost. Originální motiv, který se vyrobí na přání zákazníka, je již v ceně. Když je řeč o ceně, ne že vás napadne ptát se na ni Milana hned v první zprávě! Na tuto otázku je přímo háklivý a nemá ji rád. Konečná cena se odvíjí od toho, jak je velké, na kolik sezení, jak moc vaše kůže saje barvu a dalších faktorech. Nejvíce mě rozesmála poznámka na jeho stránkách: „Cena něčeho, jako je tetování, které budete na svém těle nosit třeba 70 let, je pomíjivá věc. V dnešní době, kdy slušný mobilní telefon stojí 10K a jeho životnost je tři roky, se mi dělají mžitky před očima, když někdo řeší jestli kérka bude stát 1000Kč nebo 1200Kč, ve většině případů při konečném focení, stejně každý vytáhne z kapsy iPhone 6“. Naštěstí jsem si to přečetla dostatečně včas, nezeptala jsem se ho a svůj IPhone 6S schovala do kapsy. Zaplatila jsem však zálohu 500 korun na další sezení, která se mi posléze odečte z konečné ceny. Je to z toho důvodu, že několik nespolehlivých klientů už odřeklo svůj termín ve smluvený den tetování.

Kromě domluvy, jak zhruba by měla kérka vypadat a co by na ni mělo být, jsme si taky smluvili termín, kdy dojdu do studia podruhé, kde dojde k samotnému tetování. Milan nabízí denně tři sezení po čtyřech hodinách: od 9, 13 a 17 hodin. Jeho kalendář se plní a zatím je čekací doba zhruba měsíc. Tři dny před sezením jsem dostala dva návrhy, do kterých zapracoval všechny moje poznámky:

Jako první jsem si pohrávala s myšlenkou čistého stylu Trash Polka, kde je dominantní černá a červená barva a tečky, ale nakonec zvítězil návrh Watercolor tattoo s drobnými úpravami. Modré čtverečky nahradily červené a přidaly se geometrické linky. Nechtěla jsem žádné motivační nápisy ani konkrétní věci, obrazy, tváře, to přenechám jiným. Chtěla jsem něco nadčasového a hlavně na místě, na kterém nebude moc vidět. Tetování je pro mě něco velmi osobního a nemusím to ukazovat všem na potkání. Ukáži ho jedině, když sama budu chtít. Před sezením mě Milan ještě upozornil, že bych neměla pít alkohol ani kávu. S alkoholem bych to vyržela, ale nepít kávu...! Bylo to pro mě těžké. 

Dominantním se stal znak srdce a kolem toho je skryto několik dalších narážek, jako kompas, geometricky znázorněné hory a další. Konečnou podobu jsme doladili na místě, a pak už mohlo samotné tetování začít. Nejdříve jsme vybírali přijatelné místo, věděla jsem, že ho chci znova z boku na žebra po levé straně. Varoval mě, že to bude pekelně bolet. Měl pravdu.

Příprava barev, křesla i strojku může někoho rozrušit, ale mě to spíše uklidnilo. Čisté, útulné prostředí a zázemí i sterilní jehly jsou ve studiu Nibbler samozřejmostí. Používá tetovací strojky značky Cheyenne Hawk Thunder a barvy značek Silverback Ink, Intenze Ink, Eternal Ink a World Famous Tattoo Ink.

14:05 Nanešení obrázku z termo tiskárny na tělo, podle kterého se bude tatér řídit. Začínalo se linkami černé barvy. Z počátku byla bolest i příjemná, ale když se zajelo na žebra, tak to opravdu bolelo. Celou dobu jsem musela být na boku a ležet, co možná nehybně. Hrudník je ošemetný, protože se neustále zvedá a klesá s nádechy.

Byla jsem docela ráda, že jsem neviděla, jak samotné zabodávání jehel do mého těla vypadá. O průběhu mě informoval kamarád Ferda, který šel jako moje morální podpora, pomocí fotografií. Informací jsem se dožadovala také po Milanovi, který mi vždy trpělivě řekl, v jaké fázi se nacházíme.

Tenkou linkovací jehlu vyměnil za větší a začal vyplňovat obrazec. Na chvíli jsem si mohla lehnout na záda. Změna pozice byla fajn.

15:00 Linkování červených kostek, podkladový obrázek se totiž začal trochu ztrácet, proto si Milan musel zvýraznit červené čáry.

Poté dodělával ještě černou, a větší jehlou!, znak. Bolest se začínala stupňovat a já jsem zarývala nehty do polštáře nebo stresového kolečka. Kdybych měla popsat, co si z dvou a půl hodiny pamatuju, tak by to bylo jednoduché: bolest. Neskutečná bolest. Několikrát jsem to chtěla vzdát a říct, ať se na to vykašle, že budu mít jen kousek tetování. Ale pak jsem se zase podívala, jaký progres udělal, a jak se rýsuje. A navíc nejsem žádná padavka, která by to nezvládla.

15:30 Nastala část vybarvování kostek červenou barvou. Na to si vzal Milan největší jehlu. A to byla zase bolest. Tatér postupoval velmi rychle a opatrně, ale přece jenom jsem se neubránila občasnému vyjeknutí. Jsem ale na sebe docela pyšná, za celou dobu jsem řekla pouze jedno sprosté slovo. „Já jsem docela zvyklý, že tu lidé nadávají, nějak to musíš ventilovat a občas pořádné zanadávání není na škodu. Hlavní je nepoddat se bolesti, ale snažit se s ní bojovat,“ říká. Pro moje uklidnění jsme postupně odpočítávali, kolik čtverečků k dobarvení zbývá. Nikdy jsem si tak moc nepřála dopočítat se nuly, jako teď.

16:00 začíná Watercoloring. Pro mě nejzajímavější část tetování, ale protože to byla poslední část a moje tělo už bylo dost unavené, taky nejbolavější. Těšila jsem se, až už bude konec a já uvidím konečný výsledek.

16:30 po dvou a půl hodinách je konečně konec. Už po pěti minutách jsem myslela, že to vzdám, ale nakonec jsem to vydržela. A vydržel to se mnou také Milan, který odvedl neskutečnou práci. „Taková tetování mě baví, rád vytvářím originální návrhy. V Olomouci s tímto vzorem nikoho nenajdeš,“ říká s úsměvem. Následují závěrečné dodělávky jako očištění kůže a namazání Bepanthenem Plus a zakrytí fólií. Pro první dva dny se nedoporučuje nic jiného, než střídavě umývat a natírat místo pouze Bepanthenem Plus. Na ráně se musí vytvořit ochranný film, krém musím vždy dobře rozetřít, aby ho zase nebylo moc a rána nezačala mokvat. Nemazat je ale také chyba. „Do týdne se tetování začíná loupat, do měsíce je obnovena kůže, do tří měsíců je tetování usazeno pod kůží,“ dodává Milan.

Domluvili jsme se na konečné ceně 3800 korun, ale ta je vždy individuální a záleží na množství faktorů. Odcházela jsem spokojená a s přiblblým úsměvem na rtech. Pocítěná bolest mě natolik zmohla, že jsem se chvíli cítila jako opilá. Chápu, že někteří lidé s tetováním nemohou přestat a chtějí stále více a více. Já zatím nemůžu na bolest zapomenout a do budoucna další asi neplánuju. Ale nikdy neříkej nikdy!

V momentě, když jsem dorazila domů, tak jsem lehla a hned usnula. Další den jsem se podívala na video a fotky, které Ferda udělal, a nemohla jsem uvěřit, že jsem to já. Více mě bolelo se dívat na to, jak samotné tetování probíhalo. Po chvíli jsem musela video vypnout a zavřít počítač. Pár dní poté se ještě nemůžu moc sehnout a některé pohyby mi dělají problémy, ale stálo to za to. Děkuji Nibbler Art & Tattoo Studio za nezapomenutelný zážitek, vstřícnost i tetování, které je mi blízké srdci. 

Pro více informací o Nibbler Art & Tattoo Studio se podívejte na webové stránky zde nebo kontaktujte tatéra přes Facebook zde

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.