čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Celníci na Olomoucku zajistili líh bez prokazatelného původu

Olomoučtí celníci zajistili na tahu mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou dvě cisterny s lihem bez prokazatelného původu. V obou případech šlo o 30 tisíc litrů. Převáželi je řidiči v cisternách s maďarskou a polskou poznávací značkou, řekla mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová. Případný daňový únik nebyl zatím vyčíslen, úřad pokračuje ve vyšetřování případů.

Oba se odehrály při běžných kontrolách celníků během října na silnici v blízkosti Kocourovce na Olomoucku. V prvním případě zadrželi celníci cisternu jedoucí ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou. „Vytipovali si ke kontrole nákladní vozidlo s cisternovým návěsem s maďarskou státní poznávací značkou. Cisterna obsahovala bezmála 30.000 litrů etanolu. Při kontrole průvodních dokladů nebyl řidič schopen předložit řádně vyplněné dokumenty," uvedla mluvčí celníků.

Dva týdny poté dělali celníci stejné kontroly, ale v opačném směru. „Opět si vytipovali ke kontrole nákladní vozidlo s cisternovým návěsem, a to s polskou státní poznávací značkou. Cisterna obsahovala rovněž bezmála 30.000 litrů etanolu a řidič nebyl schopen předložit veškeré průvodní dokumenty," doplnila Bortlová.

Podobný případ zaznamenali celníci na konci loňského roku, cisternu s 30.000 litry etanolu zajistili na silničním obchvatu Olomouce. Šlo o auto s polskou poznávací značkou. Z cisterny poté odebrali vzorky, které byly odeslány na další analýzu v celně-technické laboratoři. Výsledky rozborů potvrdily, že denaturace etanolu nebyla provedena v souladu s legislativou EU, a tudíž jde o přepravu v rozporu s předpisy České republiky. Daňový únik byl tehdy předběžně vyčíslen na více než osm milionů korun.

Autoři | Foto autembezpečně.cz

Štítky ČR, kriminalita, clo, daně, líh, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.