pátek 29. března 2024 Taťána

Podvodníci lákají z žen na seznamkách peníze. Poslední skočila na lep „vojákovi z Afgánistánu“

Policisté znovu upozorňují na podvodníky, kteří lákají na internetu z důvěřivých lidí peníze pod ruznými smyšlenými legendami. Naposledy takto sedla na lep podvodníkovi žena na internetové seznamce.

Kriminalisté prověřují tento případ od střed 15. února, kdy žena vše nahlásila na policii. Uvedla, že na internetové seznamce zareagovala na inzerát seznámení. Muž se vydával za údajného vdovce z Ameriky, architekta, který má devítiletou dceru. 

"Také ženě sdělil, že momentálně působí jako voják v Afghánistánu a mise právě končí. Domluvili se na schůzce v České republice s tím, že nejprve pošle svá zavazadla. Právě na úhradu údajné přepravy zavazadel se mu podařilo od ženy vylákat platbu ve výši 750 amerických dolarů na zahraniční bankovní účet. Poté se ženou přestal komunikovat," řekla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Kriminalisté upozorňují, že takovýchto případů není málo. V minulosti už mají s podobnými příběhy ze strany podvodníků zkušenosti, identita vojáka z Afgánistánu jim není neznámá. "Často se také pachatel vydává za advokáta, který vyřizuje dědictví, a oslovení lidé mají být příbuznými zemřelých. Pachatelé vymýšlejí stále nové příběhy a legendy, kterými chtějí oslovit případné oběti. V rámci komunikace stále vyhlédnutou oběť přesvědčují o své tíživé, neúnosné situaci a závěr komunikace směřují pokaždé k žádosti o zaslání finančních prostředků na různé zahraniční bankovní účty nebo prostřednictvím různých služeb sloužících k zasílání finančních prostředků," doplnila Šafářová.

Čtěte více:

Autoři | Foto archiv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.