pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Vrchní soud v Olomouci dnes projedná odvolání čtyřnásobného vraha Kevina Dahlgrena

Před olomouckým vrchním soudem dnes stane pětadvacetiletý Američan Kevin Dahlgren nepravomocně odsouzený na doživotí za čtyřnásobnou vraždu svých příbuzných v Brně. Proti původnímu rozsudku se odvolal pouze obžalovaný, a to do výroku o vině, trestu i náhradě škody.

Dahlgrena vydaly Spojené státy do Česka jako svého prvního občana. Od srpna roku 2015 je ve vazbě. U soudu se dnes očekávají mimořádná bezpečnostní opatření i velký zájem médií.

Odvolací soud si kvůli projednání případu vyžádal na obžalovaného nový znalecký posudek v oboru psychiatrie, který zpracoval primář psychiatrické nemocnice v Bohnicích Jiří Švarc. Posudek má osvětlit, zda byl Dahlgren v době spáchání skutku příčetný a zda trpí duševní poruchou. Podle předchozích posudků netrpěl Dahlgren v době činu žádnou závažnou duševní poruchou, a tudíž byl zodpovědný za své jednání.

Soud může na základě nového posudku rozsudek prvoinstančního soudu potvrdit, nebo zrušit a případ vrátit k novému projednání. Může také zastavit trestní stíhání a Dahlgrena poslat do psychiatrické léčebny.

Dahlgren podle obžaloby v květnu 2013 zabil v Brně-Ivanovicích všechny členy rodiny, u níž dočasně bydlel - otce, matku a jejich dva syny, z nichž jeden byl nezletilý. Poté odjel do Rakouska, kde nasedl do letadla mířícího do USA. Mladík byl 23. května zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy poté rozhodly o jeho vydání do ČR, kam byl dopraven 31. srpna 2015.

Čtěte více:

Autoři | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.