čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Řidiče převrácené cisterny na D46 obvinili policisté z ohrožení z nedbalosti

Sedmačtyřicetiletého řidiče cisterny s nebezpečnou chemikálií, který uplynulý víkend havaroval na D46 u Prostějova, obvinili policisté z obecného ohrožení z nedbalosti. Policisté po nehodě uvedli, že měl pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek, výsledky odborného vyšetření zatím k dispozici nemají.

Nehoda cisterny převážející leptavou hořlavou látku uzavřela dálnici v obou směrech téměř na 21 hodin.

„Řidič cisterny havarované v sobotu na D46 byl obviněn z obecného ohrožení z nedbalosti. Za ten mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let. Vyšetřování všech okolností případu pokračuje," uvedl mluvčí policie.

Řidič, který je podle informací polské národnosti, ale zřejmě nepil alkohol. Bezprostředně po havárii se však podrobil orientačnímu testu na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní. „Následně se podrobil i odbornému lékařskému vyšetření na přítomnost jiných návykových látek spojenému s odběrem biologického materiálu. Na výsledek odborného vyšetření dosud čekáme," doplnil policejní mluvčí. Dodal, že vzhledem k vyšetřování se k dalším podrobnostem případu nebude policie v tuto chvíli vyjadřovat.

Nehoda se stala v sobotu v 6:20 na D46 ve směru od Olšan na Prostějov. Řidič podle policie z dosud nezjištěných příčin vjel s vozidlem vpravo z vozovky na nezpevněnou krajnici. Následně se s vozidlem snažil dostat zpět a strhnul řízení vozidla, čímž dostal smyk a narazil do středových svodidel. Nárazem se nákladní souprava převrátila na pravý bok, uvedli již dříve policisté. Řidič cisterny byl lehce zraněn.

Podle mluvčího hasičů Zdeňka Hošáka cisterna převážela 32 tun nebezpečné chemikálie. Její přesné označení hasiči nesdělili, uvedli pouze, že jde o leptavou hořlavou látku. Na místě museli zasahovat v dýchací technice a v protichemických oblecích.

Dálnice byla zprovozněna oběma směry až po 21 hodinách. Zásah byl velmi náročný, zaměstnal čtyři desítky hasičů. Hasiči museli obsah cisterny nejprve přečerpat do náhradní cisterny a poté několik hodin zdemolované vozidlo stavěli na kola, aby mohlo být z místa odtaženo. Škodu policisté odhadli předběžně na 800.000 korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto čtenář Radim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.