čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Žena vyřizovala klientům jejich dovolené, část peněz si nechávala. Přišla si na téměř milion korun

Zhruba 70 klientů převážně z Olomouckého kraje, ale i cestovní kanceláře z celé České republiky připravila podle policie o peníze šedesátiletá žena z Olomoucka. Sjednávala jim jako zprostředkovatel cestovní smlouvy, část peněz klientů za jejich pobyty si však neoprávněně ponechávala pro svou potřebu. Kriminalisté vyčíslili škodu na 874.000 korun. Žena už čelí obžalobě ze zpronevěry a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění, hrozí jí až osm let vězení.

Žena podle policie smlouvy jako zprostředkovatelka s cestovními kancelářemi klientům sjednávala v letech 2014 a 2015 zahraniční i tuzemské pobyty. „Část z finančních prostředků, které od klientů obdržela na úhradu pobytů, si měla neoprávněně přisvojovat a nepoužít je na celkovou úhradu zprostředkovaných cestovních pobytů," uvedla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Některým z klientů cestovní kanceláře i přes nezaplacení celé částky pobyt umožnily, řada z nich se však zaplaceného pobytu ani vrácení peněz nedočkala. „Svým jednáním měla způsobit celkovou škodu za téměř 874.000 korun, a to zhruba 70 poškozeným - jak klientům převážně z Olomouckého kraje, tak i cestovním kancelářím z celé České republiky. Peníze, které si ze zaplacených částek od klientů měla ponechávat, měla použít na úhradu předchozích závazků," doplnila Urbánková.

Podle policistů si podnikatelka navíc minimálně v letech 2013 až 2015 nevedla účetní knihy, zápisy či jiné doklady sloužící k přehledu o stavu hospodaření a majetku nebo k jejich kontrole, které slouží mimo jiné k řádnému vyměření daně. „Navíc jako osoba samostatně výdělečně činná dluží na pojištění příslušné správě sociálního zabezpečení částku přesahující 190.000 korun," dodala policejní mluvčí.

Policie v uplynulých dnech vyšetřování tohoto případu ukončila a navrhla žalobci podat obžalobu. Ten návrh akceptoval, případ tak již leží u Okresního soudu v Olomouci.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.