sobota 20. dubna 2024 Marcela

Stevard znovu otevřel případ pádu dítěte z vlaku, podle něj prý vypadlo z okna

Loňský případ dvouletého dítěte vypadlého z vlaku na Olomoucku se prostřednictvím veřejné výzvy rozhodl otevřít muž, který v osudnou chvíli roznášel cestujícím ve vlaku nápoje. Je přesvědčen o tom, že dívenka vypadla z okna, nikoli ze dveří, jak tvrdí policie i žalobce. Podle něj se dveře vlaku otevřely až po jejím pádu. Přes sociální sítě hledá cestující, kteří by jeho verzi potvrdili.

O pádu dítěte z okna informovala bezprostředně po neštěstí také Drážní inspekce. Později však uvedla, že šlo o pád z nedovřených dveří. Kvůli kauze jsou obžalovány dvě zaměstnankyně Českých drah.

Muž ve vlaku pracoval jako obsluha minibaru. V době neštěstí podával nápoje ve voze za vagonem určeným pro rodiny s dětmi, ve kterém cestovala i rodina dívenky. "Byl jsem opřen o okno a najednou se něco mihlo okolo vlaku, myslel jsem, že někomu vypadlo zavazadlo. Zhruba deset až 15 vteřin poté se ozval hluk od toho, jak se otevřely ve vedlejším voze dveře. Jsem přesvědčen o tom, že holčička vypadla z okna a dveře se otevřely až poté, co se to stalo," řekl František Petraš.

Neštěstí se stalo loni 24. července. Drážní inspekce bezprostředně po nehodě uvedla, že dítě vypadlo z rychlíku jedoucího z Luhačovic do Prahy z okna. O den později uvedla, že zatím není jasné, jak se tragédie stala. V závěrečné zprávě již mluví inspektoři o tom, že vlak vyjel z Olomouce s nedovřenými dveřmi, které se při rychlosti vlaku ve 111 kilometrech za hodinu samovolně otevřely. Podle policie se to stalo ve chvíli, kdy byla matka s dvěma dcerami na toaletě. Mladší z nich z vlaku vypadla a po pádu zemřela. "Podle ověřovacích pokusů vše nasvědčovalo tomu, že k vypadnutí došlo dveřmi," řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera verzi o pádu dívenky z okna vyloučil i její otec. "Vím, že v první fázi byla verze vypadnutí dítěte z okna. V tom kupé byly děti spatřeny, jak mávají při odjezdu vlaku. Seděl tam však otec a ten řekl, že děti odešly s matkou na WC," řekl žalobce.

Petraš výzvu zveřejnil po roce, po celou dobu prý čekal na to, že jej policie předvolá, což se nestalo. Stíhání pracovnic Českých drah považuje za nespravedlivé. "Došla mi už trpělivost. Policie nevyslechla spoustu lidí z vozu 370, kde se to stalo. O tom, že dívka vypadla z okna, tehdy po neštěstí mluvili i další dva cestující. Chtěl bych je prostřednictvím výzvy najít. Policie mě vyslechla pouze na místě, ale už mě nepředvolala," doplnil Petraš.

Za smrt dívenky se zodpovídá průvodčí a vlakvedoucí, na kterou na konci července podal žalobce obžalobu z usmrcení z nedbalosti. Případem se bude zabývat olomoucký okresní soud. Zaměstnankyním Českých drah hrozí až šest let vězení. Dráhy se již s rodinou oběti mimosoudně vyrovnaly.

Autoři | Foto Radim Holiš, Wikimedia Commons [CC BY-SA 3.0 cz (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/cz/deed.en)], via Wikimedia Commons

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.