čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Soud otevřel případ vraždy bezdomovce ze Šternberka, muž ho ubil pěstmi a kopanci

Olomoucký krajský soud dnes otevřel případ vraždy bezdomovce ve Šternberku z podzimu loňského roku. Z jeho násilné smrti se zodpovídá Jiří Christ, který svého známého podle obžaloby brutálně napadl na odlehlém místě u chaty, kterou muži obývali. Útok byl poměrně razantní, muž pětapadesátiletého bezdomovce napadal pěstí do obličeje a kopal. Oběť nakonec zemřela na otok mozku. Obžalovaný se po počátečním zapírání nakonec k vraždě přiznal. Krajský soud se bude případem zabývat také ve středu.

K incidentu došlo loni v polovině října. Předchozího konfliktu se zúčastnili čtyři bezdomovci včetně otce obžalovaného, kteří na místě ve velkém popíjeli víno. Christ se nakonec rozhodl spory vyřešit rázně. Podle žalobce Jakuba Grmely svého známého napadl dvěma desítkami úderů pěstí do obličeje, muže poté po jeho sražení na zem obžalovaný napadal také kopáním do hlavy a hrudníku.

Bití podle kriminalistů trvalo dlouho, podle výsledků pitvy jen na hlavu směřovalo nejméně 20 ran. Muž měl polámaná žebra a utrpěl pneumotorax. „Po skončení útoku se napadený ještě vzpamatoval a zůstal s ostatními sedět u ohně. Poté se jeho tři kolegové odebrali spát na chatu, napadený zůstal sedět u ohně. V noci se útočník vzbudil a šel se na něj podívat. Zjistil, že krvácí z uší, nosu, chrčí a nereaguje. Vrátil se však zpět a usnul," popsal již dříve vedoucí odboru obecné kriminality Jan Lisický. Když ho muži následující den našli ležet u ohně, už nedýchal.

Christ dnes před soudem vinu přiznal. „Vím, udělal jsem blbost, už se stalo," uvedl muž. Po útoku ho prý bolela ruka tak, že s ní nemohl hýbat. Napadání podle svých slov zanechal ve chvíli, kdy viděl, že toho má jeho známý dost. Mladík také před soudem dnes přiznal, že se se svým otcem domluvil, že budou zatloukat. To potvrdili i policisté, muži se ještě před jejich zavoláním stihli podle Lisického domluvit na své verzi, kterou se snažili kriminalistům vnutit. Policisté jim ji však vzápětí vyvrátili, v poslední fázi se útočník k napadení doznal.

Muži, který má za sebou již majetkovou i násilnou trestní minulost, hrozí za vraždu až 18 let vězení. Případem se bude soud zabývat také ve středu, kdy může již padnout rozsudek. V Olomouckém kraji se loni v regionu stalo osm vražd a pokusů o ni, všechny se podařilo kriminalistům objasnit.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.