čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Izraelský autor Jannec Levi jede na turné s hercem Lukášem Hejlíkem

Rodinné představení DOBRODRUŽSTVÍ STRÝČKA LUDVÍKA, které se postupně dostane od 13. do 15. prosince do 5 měst (Písek, Plzeň, Olomouc, Brno, Praha), pobaví opravdu všechny generace, tedy nejen děti, které jsou interaktivně vtahovány do hry, ale i dospělé. Po představení a tlumočené besedě s Jannecem Levim lze koupit a nechat si podepsat všechny tři knihy Strýčka Ludvíka, které česky vydalo nakladatelství Práh v překladu Heleny Divecké.

Strýček Ludvík není jen tak nějaký obyčejný strýček, je to strýček pohádkový. A ani jeho příběhy nejsou obyčejné. Strýček Ludvík se setkal s kouzelníky, na chvíli se stal šaškem v Opačném království, kde lidé chodí po rukou, a od jisté smrti ho zachránily jeho čtyři vlasy! To ale není všechno! Tak pojďte společně se strýčkem Ludvíkem ať už v honduraských stepích nebo švýcarské poušti šplhat do oblak, kamarádit se s obry, bojovat se strašidly, a možná se i dozvíte pár důležitých věcí o životě, například jak je těžké být celebritou. LiStOVáNí Vás tentokráte navíc vtáhne do hry přímo na jevišti.

Hrají: Lukáš Hejlík a Alan Novotný

Jannec Levi - rozhovor

Kdo vlastně je ten strýček Ludvík?

Strýček Ludvík byl strýc mého otce. Tohle bylo jeho jméno, měl více či méně čtyři vlasy na hlavě, velké břicho a brýle - přesně jako strýček Ludvík v knihách. Své vlasy si skutečně barvil a hlavně vyprávěl ty neuvěřitelné příběhy. Byl lékárník, který snad nikdy nevymyslel žádný lék. Proslul spíš svou vlastní domácí barvou na vlasy. Jako spisovatel vždy míchám realitu s fantazií a strýček Ludvík tedy skutečně existuje.

Když jste byl dítě, vyprávěli vám rodiče příběhy?

Vyrůstal jsem v rodině vypravěčů. Můj otec mi vyprávěl příběhy, mé tety a strýcové to dělali taky. To byly mraky neuvěřitelných příběhů. Všichni také přísahali, že jsou pravdivé, jak jen můžou být. Takže vlastně všechny dny v týdnu mého dětství byly vyplněny fascinujícími příběhy. Můj otec mně i mým bratrům předčítal z Bible a jiných starých velkých knih. Rodiče nám často četli nahlas. A já si myslím, že když dnes píšu knihy a setkávám se se čtenáři, tak vlastně pokračuji v rodinné tradici. Snažím se předat včechny ty zázračné momenty z dětství, když jsem byl zahrnován příběhy.

Jak se daří knize ve světě?

Minulý měsíc knihy začaly vycházet v Japonsku a v Indii. Celá série byla vydána i v Jižní Koreji a příští rok se připravuje vydání v Číně. Pro mě je to docela dobrodružství, vidět jak děti z různých zemí a kultur můžou najít zájem v historkách strýčka Ludvíka. To poukazuje na sílu těch příběhů a jakousi společnou vnitřní duši dětí po celém světě.

Píšete nebo třeba plánujete psát i pro dospělé?

Ano, píšu pro dospělé. Vydal jsem 2 knihy a letos v dubnu budu vydávat nový román. A mimochodem, loni v únoru jsem vydal dětský román ("Mrs Rosebud is No Monster"). Je to příběh o dospívání a školních létech.

Těšíte se na turné?

Jsem nadšený! Opravdu se těším na setkání s českými dětmi, jejich rodiči a na to, jak LiStOVáNí zdramatizovalo mé příběhy. Jejich práce se mi moc líbí. A i když jsem zatím viděl jen jejich videa, navíc v češtině, je jasně vidět, jak kreativní, inspirující a vtipné jejich show jsou.

Autor: L.Behingerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.