pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Jarní Flora Olomouc se rozezní hlasy dětí ze základních uměleckých škol

Letošní jarní etapu mezinárodní květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc a zvláště její doprovodný program letos poprvé obohatí premiérový 1. ročník festivalu základních uměleckých škol Olomouckého kraje nazvaný Hudba v květech, který se koná pod záštitou hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila.

Na olomouckém výstavišti se uskuteční od 23. do 25. dubna a přispěje tak k naplnění významu motta letošního pokračování proslulé a populární výstavy, které zní Smyslů plná zahrada.

Festival Hudba v květech dostane v rámci jarní Flory Olomouc svůj prostor ve Smetanových sadech od čtvrtka 23. do soboty 25. dubna, a to na pódiu letní scény u rybníčku a také v hudebním altánu v Rudolfově aleji. „Hlavním cílem projektu je veřejná prezentace a propagace výstupů výchovně-vzdělávacího procesu základních uměleckých škol Olomouckého kraje. Ty vychovávají mladé umělce, kteří se uplatňují zpravidla v souborech a orchestrech regionu působnosti své školy. Mají své publikum z řad rodičů i přátel škol. 

I když účinkují veřejně, působí víceméně v sociálně uzavřeném prostředí. Tento nový projekt dává mladým umělcům prostor předvést své dovednosti i náhodnému divákovi. Výrazným způsobem umocní zážitek návštěvníka a obohatí jej o přidanou uměleckou hodnotu,“ říká za organizátory koordinátor festivalu Ladislav Gazdag.

Dalším cílem projektu je podle jeho slov zdůraznění významu základních uměleckých škol ve školském vzdělávacím systému. „Tyto školy dlouhodobě a systematicky rozvíjejí umělecké nadání dětí a mládeže a vedou je k profesnímu zvládnutí základů uměleckých zručností. Žáci již od nejmladšího věku působí v různých souborech jednotlivých škol a učí se týmové práci,“ doplnil Gazdag.

Myšlenka uspořádat festival Hudba v květech nalezla jednomyslnou podporu na půdě Krajské umělecké rady ZUŠ Olomouckého kraje s tím, že pro tuto akci je ideální spojení s jarní Florou, během níž se v krajském městě koncentruje na jednom místě velké množství lidí. „Termín konání festivalu v sobě sice nese riziko nepřízně počasí, ale bude vytvořeno technické zázemí odpovídající tomuto riziku. Vstřícnost Výstaviště Flora Olomouc zařadit festival v rámci jarní etapy mezinárodní výstavy květin je pozoruhodným přínosem pro všechny zúčastněné. Výstavištěm denně projde až sedmdesát tisíc návštěvníků a děti tak budou mít přirozené publikum,“ podotkla Dobromila Hamplová z pořádající agentury ARS VIVA.

Festivalu se zúčastní celkem osmnáct základních uměleckých škol z Olomouckého kraje s 47 soubory a orchestry z Jeseníku, Vidnavy, Zlatých Hor, Šumperku, Mohelnice, Litovle, Uničova, Šternberka, Přerova, Hranic, Lipníka nad Bečvou, Kojetína, Němčic, Prostějova, Konice, Potštátu či Olomouce.

Zdroj: PR článek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.