čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Dorota Dziková, mistryně v silovém trojboji: "Kdyby to bylo o půl kila více, tak bych to nezvládla"

Drobná, ale houževnatá sedmadvacetiletá Dorota Dziková původem z Orlové se do Olomouce dostal před devíti lety. „Začala jsem studovat Fakultu tělesné kultury na UPOLu. Už v rámci školy jsem začala dělat skupinové fitness cvičení,“ rozpovídá se Dorota. Olomouc jí přirostla k srdci, proto tady vede Fitness Sokol. Před čtrnácti dny vyhrála první místo na Mistrovství ČR v silovém trojboji do 52 kilogramů.

Na Mistrovství jste pokořila ženský republikový rekord ve zdvihu na bench press. Co to pro Vás znamenalo?
Dlouho jsem vůbec přemýšlela jestli mám jet. Moc extra jsem na to netrénovala. Byla jsem na dovolené a pak jsem byla nemocná. Ale když už jsem se tam kvalifikovala, tak by bylo škoda tam nejet. Netušila jsem, že to nakonec dopadne tak, že překonám národní rekord. Na bench press jsem zvedla 60,5 kilo. Takovou váhu jsem nedala ani na tréninku, bylo to poprvé, kdy jsem to zkusila. Kdyby to bylo o půl kila více, tak bych to možná nezvládla.

Z jakých disciplín se skládá silový trojboj?
První je dřep, kde se zvedá činka za zády. Další je bench press na lavici a poslední je mrtvý tah. Na dřep jsem zvedla sto kilo, pak teda ten benč 60,5 a nakonec mrtvý tah 112,5 kilo. Nejhorší je, že musím čekat na povely rozhodčích. Nemůžu si to zvedat podle sebe.

Jak jste se dostala do Fitness Sokol Olomouc?
Byl to takový přirozený vývoj. Po škole jsem začala s venkovním cvičením, každý týden ve čtvrtek v Poděbradech. Po letní sezóně jsem si říkala, že bych se chtěla přesunou více do centra. Hledali jsme místo a vlastně jsme tak narazili na Sokol. Vstřícné vedení nám poskytlo venkovní prostory. Člověk, který se tady o fitko předtím staral, odešel a vedení mi nabídlo, jestli bych se toho nechtěla ujmout. Přišlo mi to docela vhod, tak jsem na to kývla a šla do toho. Udělali jsme pár úprav a mohli jsme začít.

Začínala jste hned s osobními tréninky?
Ne, s těmi jsem začala po škole, až jsem sama sobě věřila, že klientovi neublížím. Hleděla jsem více na zdravotní stránku, už jsem věděla, co mu můžu doporučit a jak mu poradit. První jsem dělala skupinová cvičení v různých tělocvičnách po Olomouci.

Chtěla jste vždy dělat osobní trenérku?
Vždy jsem věděla, že chci něco více. Nechtěla jsem být řadovým zaměstnancem, mít něco svého, o co bych se mohla starat. Být prostě svojí paní a dělat něco kolem sportu. S fitness to tak nějak přišlo samo.

Jak probíhá skupinové cvičení a jakou máte kapacitu?
Tady je kapacita pro osm lidí, ale máme ještě tělocvičnu nahoře, kde je to pro šestnáct lidí. Skupiny jsou smíšené, ale v úterý a ve čtvrtek jsou pouze ženské speciálky. Ale jednou se mi stalo, že tam přišel i jeden borec. Zaměřujeme se na funkční trénink, využívání mobilních pomůcek, beden, lan. Učíme základům s osou. Chceme hlavně, aby se ženy nebály silového tréninku.

Z čeho mají největší strach?
Za poslední týden mi přišly asi čtyři dotazy, že holky chtějí začít trénovat, ale nechtějí být velké. Bojí se toho, že narostou. Nevím, proč je to v nich tak zakořeněné, ale jestli viděli nějakou holku, která začala trénovat a hned byla svalnatá, tak to je nereálné. Při tréninku si posílíte a zpevníte tělo, ale když budete chodit dvakrát týdně, tak to neznamená, že se z vás stane kulturistka.

Je skupinové cvičení pro každého?
Na moje skupiny chodí dokonce i malá holčička, která tam tahala kettlebell. Nejstaršímu účastníkovi bylo něco přes padesát. Ale nejvíce lidí chodí tak kolem třiceti. Sem tam přijdou i těhotné maminky. Jsou to většinou kamarádky v mém věku, začínám se tomu přizpůsobovat a dělám s nimi těhotenské cvičení.

Jste příznivcem diet?
To slovo přímo nesnáším. Diety všeobecně nikomu nedoporučuji. Když chci něco změnit, tak musím kompletně změnit svůj pohled a životní styl. V Česku se dieta bere od do, když zhubne holka 3 kila, tak pak přestane a jí co chce. To nemá cenu. Raději poradím, co jíst a čeho se vyvarovat, ale spíš se musí změnit osobní přístup.

Na Facebooku radíte, jak správně cvičit, neplánujete si zařídit vlastní webovky?
Máme v plánu webovky od Fitness Sokol, bude tam nový rezervační systém. Mělo to být už spuštěné, ale máme menší zádrhely. Ale snad v nejbližší době by měly vyjít.

Budou nějaké změny v blízké době?
Zrovna tady máme novinku, Fitness Start, který bude směřovaný pro začátečníky, kteří chtějí něco změnit, ale neví jak na to. Pro tyto lidi jsme připravili balíček tří různých tréninků, kde si mohou ujasnit, co jim vyhovuje.

Co balíček obsahuje?
Skládá se z cvičení na strojích, s vlastní váhou nebo s pomůckami, jako jsou kettlebelly a další. Ukážeme jim, jak by se měly sestavovat tréninky a jak správně cvičit.

Kolik to bude stát a kde se mohou lidé přihlásit?
Tři lekce vyjdou na 600 korun. Normální osobní lekce stojí tři stovky, takže to je výhodnější. Registrace probíhá na baru ve Fitness Sokol do konce února. Samotná akce bude probíhat od 1.3 do 14.3. Neznamená to ale, že se po těch třech lekcích nebudeme o klienty dále starat. Jestli se rozhodnou pokračovat, ať už sami nebo s trenérem, jsme tady stále připraveni se vším poradit a pomoct. 

Více o Dorotě Dzikové a Fitness Startu se můžete dozvědět zde.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto Facebook Doroty Dzikové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.