pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

ROZHOVOR: Sama docházím do naší jazykové školy na kurzy italštiny, říká ředitelka UPLIFTu

PR článek

Michaela Čakányová, ředitelka Jazykové školy UPLIFT při Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, vyučuje individuální kurzy angličtiny a přitom sama dochází na odpolední kurzy italštiny. Projekt, který měl původně sloužit jazykovému vzdělávání zaměstnanců univerzity, se rychle rozrostl a nabízí kurzy také pro širokou veřejnost a děti.

Jazyková škola UPLIFT vznikla v roce 2012 a o rok později se k ní připojila i stávající ředitelka Michaela Čakányová. Vystudovala anglickou filologii na Katedře anglistiky a amerikanistiky v Olomouci a nyní se věnuje vedení jazykové školy. Kromě toho učí individuální kurzy angličtiny všech úrovní. „Vyučuji pouze angličtinu, ale docházím také do odpoledních kurzů italštiny. Můžu je osobně doporučit,“ říká s úsměvem ředitelka školy.

Kde jazyková škola UPLIFT sídlí a pro koho byla původně určená?
Od svého založení sídlí v budově Filozofické fakulty na třídě Svobody 26. Nyní máme nově opravené prostory v prvním patře. Původně sloužil projekt ke zlepšení jazykové úrovně zaměstnanců Univerzity Palackého a Filozofické fakulty. K tomu účelu slouží UPLIFT dodnes, pořád učí i zaměstnance ať už akademické nebo neakademické, ale hlavně širokou veřejnost a děti. 

Jaké jazyky a úrovně vyučujete?
Primárně se zaměřujeme na angličtinu. V letním semestru nabízíme sedmnáct kurzů všech možných úrovní. Od úplných začátečníků po úroveň C1, anglickou konverzaci nebo přípravu na mezinárodní jazykové zkoušky FCE a IELTS. Poslední jmenovaná zkouška je nutná, pokud chcete jít například studovat na univerzitu do zahraničí a často je vyžadována i zahraničními zaměstnavateli. Německý jazyk, o který je v poslední době velký zájem, se vyučuje od začátečníků po pokročilé. Stali jsme se certifikovaným centrem pro skládání mezinárodní zkoušky Rakouského jazykového diplomu (ÖSD), a proto nabízíme i přípravné kurzy na tuto zkoušku. Nabízíme také kurzy italského, francouzského, španělského a ruského jazyka. Nově jsme obdrželi akreditaci MŠMT pro výuku anglického jazyka v rámci DVPP (Další vzdělávání pedagogických pracovníků, pozn. red). Díky tomu můžeme otevřít kurzy pro učitele, kteří si chtějí zvýšit svou aprobaci. 

Do kurzů je možné se přihlásit po celý rok 

Jsou kurzy vhodné i pro děti?
Pro děti nabízíme čtyři kurzy angličtiny, kde nerozhoduje jazyková úroveň, ale věk. Přihlašovat se mohou i úplně malé děti, a to již od tří let. Kurzy jsou zaměřené hlavně na konverzaci, nechtěli jsme, aby se děti cítily jako ve škole. Výuka probíhá výhradně v angličtině a cílem je, aby se děti nebály mluvit a osvojily si jazyk přirozeně. 


Jak dochází k rozřazení dospělých účastníků?

Dost často už sami vědí, na jaké úrovni jsou, případně jaké mají požadavky. Pokud si nejsou jistí, na našich webových stránkách nabízíme rozřazovací testy pro anglické a německé kurzy. Testy jsou pouze orientační, ale na základě počtu bodů, které získali, jim doporučíme adekvátní kurz. Pokud by se ani tak netrefili do odpovídající úrovně, není problém přestoupit do jiné skupiny. 

Jaký je minimální a naopak maximální počet lidí ve skupině?
Kurzy jsou specifické v tom, že maximální počet lidí je osm. V menší skupině může výuka probíhat intenzivněji a je přínosnější. Pro otevření kurzu je však potřeba, aby se přihlásili alespoň čtyři lidé. 

Jak dlouho kurzy trvají?

Výuka probíhá ve dvou semestrech a kopíruje tak chod univerzity. To znamená, že začátek našich kurzů je shodný se začátkem semestru celé Filozofické fakulty. Výuka probíhá také ve zkouškovém období, tudíž je to celkem sedmnáct lekcí po devadesáti minutách. Všechny kurzy jsou odpolední až večerní a začínají po čtvrté hodině a později. Letní semestr startuje v pondělí 13. února 2017, ale pokud je dostatečná kapacita, není problém se přihlásit v průběhu celého roku. 

Studenti filozofické fakulty obdrží stipendijní podporu na mezinárodně uznávané jazykové zkoušky z anglického a německého jazyka

Na kolik kurzy vycházejí?
Standardní cena sedmnáctitýdenních kurzů je 3200,- korun. Při přípravě na mezinárodní zkoušku je výuka o tři stovky dražší. Na skupinové kurzy poskytujeme studentům, zaměstnancům i absolventům univerzity slevu 10% z kurzovného. U individuální výuky záleží na konkrétních požadavcích. Jako bonus studenti obdrží 50% slevu na roční členství do Britského centra při Knihovně Univerzity Palackého. Pro studenty Filozofické fakulty, kteří úspěšně složí nějakou mezinárodní zkoušku z angličtiny FCE, CAE, CPE nebo německý ÖSD, je připravena částečná kompenzace formou zpětného stipendia. 

Je nutné si kupovat učební materiály?
Záleží na typu kurzu. Jestli se nejedná o přípravu na certifikát ani zkoušku, tak si studenti kupují materiály sami. Pokud se jedná o přípravu na zkoušku, vyučující mají často už předpřipravené materiály a pouze je kopírují.  

 Nově zavádí průvodcovské služby po Olomouci

Co dalšího jazyková škola UPLIFT nabízí?
Další službou, kterou UPLIFT nabízí, jsou překladatelské a tlumočnické služby. Od letošního roku zavádíme průvodcovské služby po Olomouci v různých jazycích. Dojíždíme do firem a učíme soft-skills nebo pořádáme letní intenzivní výuku a příměstské tábory. 

Co označuje pojem soft-skills?
Je to velmi široký pojem, do kterého spadá více věcí, ale jedná se hlavně o komunikační dovednosti. Primárně nás oslovují firmy, které chtějí zvýšit kvalitu komunikace ať už mezi samotnými zaměstnanci nebo mezi zaměstnanci a zákazníky. Je to velmi individuální a vždy potřebujeme konkrétně vědět, co si firma přeje zlepšit. Podle toho jim uděláme nabídku přímo šitou na míru. 

Kdy probíhá letní výuka a příměstský tábor?
Hlavní termín je od 10. července do 14. července, kdy se uskuteční intenzivní týdenní výuka pro dospělé. Jedná se o anglický a německý jazyk všech úrovní. Ve stejném termínu také proběhne dětský příměstský tábor. Další intenzivní výuku plánujeme na srpen, zájemci se o ní mohou dozvědět více na našich stránkách. 

Jak vás mohou potenciální zájemci kontaktovat?
Možností je opět více. Mohou vyplnit online poptávku nebo přihlášku na našich stránkách, napsat email, zavolat nebo se u nás osobně zastavit. 

Pro více informací a kontakt na Jazykovou školu UPLIFT se podívejte zde

Autoři | Foto Archiv UPLIFT, PK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.