pátek 29. března 2024 Taťána

ROZHOVOR: Hrát v muzikálu není nic lehkého, říká zpěvák David Deyl

Se svým turné Melodie mého srdce: Muzikál! zamíří David Deyl 27. dubna do Olomouce. Ještě před koncertem jsem ho vyzpovídal a dozvěděl se více o jeho hudební tvorbě. Prozradil také, co chystá a exkluzivně oznámil název své nové písničky, která vyjde v květnu.

Nejdřív se zeptám na vaše vánoční album Moje Vánoce. V čem je odlišné tvoření vánoční desky a klasické?

Příprava je náročnější. Desku jsem natočil se Severočeskou filharmonií Teplice a protáhlo se to na dva roky. Když chcete mít celé album sladěné a hezky namíchané, tak to zabere hodně času.

Na turné Melodie mého srdce: Muzikál! vás doprovází taky Severočeská filharmonie?

Severočeská filharmonie je v současné době v Argentině. Všech sedm koncertů dělám s Epoque quartetem a Václavem Krahulíkem. Epoque quartet má patnáctiletou tradici. Jsou to exkluzivní a skvělí hráči, s kterými se cítím na pódiu bezpečně. Mám za sebou tedy výborné lidi, na které se můžu spolehnout. Dřív jsem se mohl bát, jestli někdo z kapely neudělá chybu, ale teď už je veškerá zodpovědnost na mě. Oni chybu neudělají.

Vy ale jezdíte po koncertech i se svojí skupinou…

… přesně tak. Záleží na repertoáru. Když si mě někdo pozve na akci a zpívám starší písničky, tak hraji se svojí skupinou, kde je baskytara, kytara, bicí, klávesy, někdy ještě violoncello a smyčcové trio. Pokud to je muzikálová záležitost, tak mě doprovází kvarteto a piano, nebo když je to velká produkce tak právě orchestr.

Vy sám hrajete na klavír. Myslíte si, že je to pro zpěváka určitá výhoda?

Hraju sice na klavír, ale v tomto projektu to raději nechávám na Václava Krahulíka. Umím si představit, že bych se uměl doprovodit v ozvěnách, ale tam to končí. Nemůžu kvalitně hrát a zpívat zároveň, protože si u toho člověk mačká bránici. Určitě to je pro zpěváka výhoda a je zajímavé, když umí i na něco hrát. Na druhou stranu pokud si zpěvák vystačí se svým hlasem a zabarvením, tak není nutné, aby hrál na hudební nástroj.

27. dubna máte v Olomouci koncert s podtitulem Muzikál. Chtěl byste si někdy v muzikálu zahrát?

Už jsem dokonce dostal nabídku zahrát si v Marii Antoinettě. Měl jsem hrát Fersena, milence Antoinetty. Vyzkoušel jsem si, že to není vůbec lehká disciplína. Když po mně režisér chtěl, abych šermoval, skákal kotrmelce do postele a u toho zpíval, tak jsem si řekl, že to není nic pro mě. Pokud by se našel muzikál, ve kterém bych nemusel skákat a stavět se na uši tak si to dokážu představit.

Řekněte mi něco více o nadcházejícím koncertu...

Melodie mého srdce: Muzikál! se skládá z melodií ze světových muzikálů, které mě berou za srdce. Když to řeknu lidově. Všechny písně, které zaznějí, mi jsou nejbližší. Na koncertu se objeví písně z muzikálu Evita, Cats, Fantom opery, West Side Storey, The Sound of Music, Drákula. Všechno zpívám v originále anglicky. Kvůli tomu jsem si to jel nacvičit do Los Angeles na pět týdnů k profesorce Ahhdě Shur. Moji autorskou desku v Ozvěnách jsem vydal na konci období roku 2014 a mezitím jsem chtěl nějaké mezidobí, než složím další autorské album v žánru classical crossover. Proto jsem si vymyslel tento projekt a muzikálové melodie jsou zároveň podobné jako tento hudební styl.

Jakou hudbu posloucháte ve volném čase?

V současné době poslouchám právě žánr classical crossover, kam spadá například italská skupina Il Volo, nebo Joshe Grobana, Laru Fabien, která připravuje nové album. Z mainstreamových kapel mě baví OneRepublic, Coldplay a těším se na novou desku The Script.

A z českých kolegů?

Kryštof, Monika Absolonová má zajímavý hlas a zároveň to je moje kamarádka, Xindl X dělá zajímavou produkci. Pro teenagery má dobrou produkci ATMO Music, Sebastian a ještě Pavel Calta. Myslím si, že se Pavel velmi snaží a dělá to dobře a poctivě.

Na čem momentálně ještě pracujete?

Dodělal jsem projekt DD covers. V tomto projektu vezmu píseň z devadesátých nebo osmdesátých let, přidám k ní skladbu z klasiky, třeba ze 17. Století, která má stejný motiv a spojím to dohromady. Potom z toho vznikne například A Million Years Ago, což je píseň od Adel, ke které jsme přidali Chopinův Valčík. Pak jsem vzal Rise, kterou nazpívala Katy Perry pro olympiádu a nazpíval ji také po svém. Baví mě nacházet tyto paralely mezi klasikou a popem.

Zbláznil jsem se do písně Evermore z filmu Kráska a zvíře. Chci ji přezpívat a natočit k ní videoklip. Ještě nebudu prozrazovat, kde ho budeme natáčet, ale bude to na památce UNESCO.

A chystáte v brzké době i nějakou českou písničku?

V polovině května by měla vyjít moje nová písnička „Potají“. Budu ji dělat s Davidem Cidlinským a myslím si, že to bude můj velký comeback k baladické muzice.

Čtěte více:

Autoři | Foto Archiv Davida Deyla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.