čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoučan a digitální nomád Tomáš Zdražil počítá svůj život na zážitky. Doma jsem všude na světě, říká

Tomáše Zdražila v Olomouci nezastihnete snadno. Je totiž téměř polovinu roku na cestách. Sám říká, že doma je pro něj všude tam, kde se má dobře. Mimoto je „digitální nomád“, tedy člověk, který vydělává v online prostředí a není závislý na místě, kde pracuje. V Olomouci se bude zanedlouho konat Cashflow Summit, který rovněž organizuje.

Tome, cestuješ opravdu hodně. Jsi někde doma?
Záleží, pro každého je hodně něco jiného. Někdo si vyjede dvakrát za rok na dovču a má dost, pro mě je cestování pohyb a pohyb život. I když loni jsem strávil v zahraničí 153 dní, letos chci minimálně půl roku. Ovšem nedá se to počítat na dny, ale na zážitky, kterých přibývá. Proto zastávám, že vzdělání a cestování přináší celoživotní úroky. Doma je pro mě všude, kde mám srdce a žiji naplno. Zbavil jsem se loni bytu a teď si víc užívám sdílenou ekonomiku. Všude se cítím jako doma. Navíc z vesmíru žádné hranice nejsou, jsme tu na stejné lodi.

Kdybys měl vypíchnout jedno místo na světě, které je opravdu TOP, jaké by to bylo?
Sám víš, že nejlepší místo se nedá definovat. Je to o úhlu pohledu, každé místo mohu vidět jako nejkrásnější, proto jsem neviděl žádné nejhorší místo. Určitě jsem si užil stopování po Pyrenejích, kempování v Norsku. Tím, že miluji motorky, tak jízdu na motorce po jižním Vietnamu, parádní dvě zimy na Bali, život v Thajsku. Nebo mě baví jen tak sedět nad západem slunce v Barceloně, Portu a Edinburgu a užívat si přítomnosti. S každým místem mám spojený jiné dobrodružství.

Ty jsi příkladem digitálního nomáda. Můžeš popsat, o co se vlastně jedná?
Jedná se o druh kočovníků, kteří mají takové online obydlí, kde pracují klikáním a nejsou závislý na místě. To zjednodušuji, ale v podstatě, kdo pracuje na internetu má k tomu blízko, stačí požádat jen o home office, nebo dělat na sebe. Možností jsou mraky, dokonce jsem na ně napsal digitální knihu Vydělávej online, žij offline. Spíš je zajímavé, že k té práci většinou využíváme coworkingy, což jsou otevřené kanceláře, po světě už jich je asi 8 tisíc. Zrovna teď jsem v olomouckém Vault 42. Je to určitě jeden z nejlepších coworkingů, který jsem z těch patnácti již navštívil.

Řekni nám, jak vyděláváš na svoje cesty po světě?
Většina lidí se ptá na peníze, to je špatný motiv. Peníze jsou jen forma energie, vůbec o ně nejde. Cestovat se dá i zadarmo, když znáte možnosti Workaway, couchsurfing atd. Druhý fakt, který je mi bližší, je ten, že ve většině míst na světě vyžijete krásně s tisíci dolary v kapse na měsíc. Záleží jak jste náročný, třeba já moc ne. Je tam hodně faktorů, ale u mě to byla cesta. Long story short – když jsem v patnácti držel zbíječku v ruce a pak makal rok ve Skotsku v kuchyni při studiu, říkal jsem si, že musí být jiné cesty jak z krysího závodu ven. Začal jsem se hodně sebevzdělávat, prokousal se přes finance, k burze, začal organizovat konference a alternativně investovat. Investice mají výhodu, že nestojí ten čas, který dávám zase projektu investree.cz. Po všech fuckupech jsem ale prokoukl do kryptoměn, které mě fascinují nejvíc. Ty se dají nakupovat a vybírat všude po světě a proto zas v červnu po Olomouckém půlmaratonu někam vyjedu. Pokud sledujete ceny kryptoměn na COINMARKETCAP dlouhodobě, asi vidíte, že takové zhodnocení bych jinde těžko hledal.

V Olomouci se bude konat Cashflow Summit, který organizuješ, o co jde?
Baví mě organizovat a propojovat lidi, tedy se promítne vše co miluji. Jak moje schopnosti, tak oblasti investic, které mě a účastníky zajímají. Letos vyhrály nemovitosti, kryptoměny, sdílená ekonomika, startupy, nebo taky akcie. Na letošní 4. ročník jsme vybrali fakt špičky v oboru jako Martin Hausenblas, Daniel Gladiš, Dan Hastík a další významné hosty. Paralelní program bude též jízda. Na jaké konferenci se projedete Teslou nebo na Ololoďi po řece Moravě? Tahle akce je jako magnet na zajímavý lidi na stejné vlně. Dost účastníků si díky těm informacím a kontaktům zvedlo svoje cashflow. Tohle nejsou drby, ale fakt, Cashflow summit je už 17. června. Více informací o programu a vstupenkách je webu cashflowsummit.cz.

Čtěte více:

Autoři | Foto archiv Tomáše Zdražila

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.