úterý 16. dubna 2024 Irena

VIDEO: Olomouc je již půl roku Evropským městem sportu. Viděli jste už spot?

Již půl roku se Olomouc chlubí prestižním titulem Evropské město sportu 2017 a předcházející měsíce potvrdily, že městu toto označení oprávněně náleží.

Akce, které Olomouc uspořádala v rámci projektu Evropské město sportu, odstartovala novoroční procházka olomouckými parky s primátorem. Následovalo slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců z Olomouce a okolí, úspěšná byla lyžařská škola s Janem Hudcem v Hlubočkách a fotbalový turnaj pro žáky základních škol v hale Zory předznamenal příchod jara a stěhování sportovců z hal na venkovní hřiště.

„Královnou všech sportů bývá nazývána atletika a něco na tom bude. Například běh je přirozenou sportovní aktivitou, kterou ovládá každý, stačí vzít si tenisky a rozběhnout se. I na to jsme mysleli při úvahách o akcích, které budeme pořádat. Hlavním cílem bylo oslovit a rozhýbat co nejvíce lidí, především dětí a mládeže. Účast na běžeckých akcích potvrdila, že jsme se vydali správným směrem,“ prohlásil primátor Antonín Staněk.

Štafetového závodu žáků olomouckých škol ve Smetanových sadech se zúčastnilo deset šestičlenných družstev a pro vítěze byly připraveny vouchery na DM rodinný běh, který proběhl v rámci Olomouckého půlmaratonu. Dalších devětatřicet družstev zavodilo na oválu Lokomotivy Olomouc v běhu na 4 krát 100 metrů a ve hře byla velice atraktivní cena v podobě setkání vítězů s Usianem Boltem v rámci letošního ročníku Zlaté tretry Ostrava.

„Běhání v nejrůznějších podobách je fenoménem, což každoročně potvrzuje počet účastníků Olomouckého půlmaratonu. Ukázaly to i štafetové závody, které jsme pořádali. Na start se postavily stovky dětí z našich základních škol. Přesně tak jsme si to představovali. Mládež na naši snahu rozhýbat město slyší,“ těší primátora Staňka.

Ukázalo se to také na republikové přehlídce pohybových skladeb v Čajkaréně pořádané pod patronací města, která přilákala čtyři stovky cvičenců všech věkových kategorií. „Vedle sebe cvičily ty nejmenší děti a senioři. Bylo zajímavé sledovat sportovce napříč několika generacemi,“ řekl primátor.

Kromě čistě pohybových aktivit uspořádalo město v rámci projektu Evropské město sportu také několik sportovně zaměřených akcí. U příležitosti zahájení turistické sezony v sobotu 22. dubna si během Dne otevřených dveří stovky lidí prohlédly s průvodci i některé z pěti olomouckých sportovišť, včetně nového Aplikačního centra Baluo, které v Neředíně otevřela Fakulta tělesné kultury Univerzity Palackého.

Velký zájem vzbudil u veřejnosti i pravidelný sportovní kvíz o ceny v Olomouckých listech. Otázky prvních tří dílů vědomostní soutěže zaslalo do redakce 730 občanů města. Další tři díly vyjdou v následujících měsících.

První půlrok s prestižním titulem pak pomyslně uzavřel Veletrh olomouckých sportovních klubů na galerii pavilonu A Výstaviště Flora, který jako součást veletrhu sportovních potřeb, vybavení i aktivního životního stylu Moravia Sport Expo, navštívilo téměř 13 tisíc lidí. „Rodičům nabídl skutečně ucelený přehled pro výběr sportovních a volnočasových aktivit mladších i starších dětí v Olomouci. Věřím, že to po prázdninách sportovní organizace, spolky a kluby v mládežnických kategoriích výrazně pocítí,“ přeje si primátor Staněk.

Přehled v číslech:

  • Štafetový závod ve Smetanových sadech: 10 šestičlenných štafet
  • Atletické závody na stadionu Lokomotiva Olomouc: 39 čtyřčlenných štafet
  • Republiková přehlídka pohybových skladeb: 400 cvičenců
  • Den otevřených dveří olomouckých sportovišť: 800 lidí
  • Sportovní kvíz v Olomouckých listech: 730 odpovědí (první tři ze šesti dílů)
  • Veletrh olomouckých sportovních klubů: 13 000 návštěvníků

Foto Jarmila Kráčmarová | Zdroj olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.