pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Zlín v premiéře v Evropské lize uhrál bod s Tiraspolem

Fotbalisté Zlína si ve své premiéře v Evropské lize připsali i první bod, když na vypůjčeném domácím hřišti v Olomouci remizovali s moldavským mistrem Šeriffem Tiraspol bez gólů. Lepší ale na Hané byli hosté, kteří ve druhém poločase nevyužili minimálně tři velké gólové šance. I přes příležitost Vukadinoviče musel být český zástupce ve skupině F za remízu rád. Ve druhém utkání se za dva týdny představí na hřišti Lokomotivu Moskva.

"Už víme, jak se to hraje. Dostali jsme trošku školení. Pro nás je to úspěch, protože oni měli čtyři, pět situací, zatímco my jednu, dvě. Bod je maximum, co jsme mohli vytěžit. Kdybychom vyhráli, asi by to bylo nespravedlivé," řekl na tiskové konferenci zlínský trenér Bohumil Páník.

Návrat Zlína na evropská pohárová hřiště po dvanácti letech zalily provazy vody z nebe nad Olomoucí a ve vytrvalém dešti jakoby se na Moravanech projevila i úvodní nervozita.

Silný moldavský celek demonstroval svou útočnou potenci gólově málem už v páté minutě: do centru z levé strany ze záklonu udeřil hlavou da Silva a Zlín od pohromy uchránil jen reflex brankáře Dostála, který špičkou kopačky míč vyrazil před sebe.

Tiraspol měl zejména v úvodní dvacetiminutovce poměrně zřetelnou území převahu, ale bez výraznějšího profitu kombinoval v povzdálí od zlínské branky. Domácí postupně odhazovali ostych a vyrovnávali hru a ve 41. minutě se dostali i k zajímavé situaci, ve které však Železník z malého vápna přestřelil.

"Zpočátku jsme byli hodně nervózní a odevzdali jsme každý míč. Soupeř ukázal velkou sílu. Víme, kam se můžeme posouvat," konstatoval Páník.

Do druhé půle Šeriff vletěl jako vichřice a během deseti minut mohl zápas rozhodnout. Dostál ale moravský tým bravurně podržel při možnostech Mugoši a De Nooijera, který pak v 55. minutě z gólové situace ještě netrefil bránu.

Domácí nejkrušnější momenty hlavně díky svému brankáři ustáli a z defenzivy málem dvacet minut před koncem smrtelně udeřili. Vukadinovič ale z brejku gólmana Mikuliče nepřekonal a na vyražený balon před prázdnou bránou těsně nedosáhl ani střídající Bartošák.

"V začátcích obou poločasů na nás byl vidět až přílišný respekt. Báli jsme se hrát, ale postupem času jsme hráli líp," mínil záložník Petr Jiráček. Zlín si na závěr vytvořil ještě několik standardek, ale na bezbrankovém stavu se už nic nezměnilo. "Po šancích soupeře, které jsme přežili, bod musíme brát. Škoda, že jsme nedotáhli nějaký brejk, ale vzhledem k vývoji musíme brát remízu. Oni měli minimálně dvě stoprocentní šance," dodal Jiráček.

Autoři | Foto FB FOOTBALL CLUB ZLÍN

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.