čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Kohout bez výstroje: Tomáš Mikúš – milovník finských saun a student práv

Tomáš Mikúš je dvaadvacetiletý slovenský útočník, který do Olomouce zavítal před letošní sezónou. Málokdo ví, že tento forvard zvládá kromě vrcholového hokeje i studovat na vysoké škole práva. Nejen o studiu, ale i životě ve Finsku a jeho volném čase se rozpovídal pro Olomouckou Drbnu.

Jak hodnotíte necelý rok v olomouckém dresu?
Když jsem do Olomouce přicházel, tak jsem věděl, že jsou tu skvělí lidé, skvělá parta a je mi tu dobře i co se týká města, které je krásné. Žije se tu dobře, protože jsem obklopen příjemnými lidmi, ať už v klubu nebo městě, takže zatím je všechno jen super.

Co v Olomouci na tebe při příchodu nejvíce zapůsobilo mimo samotný hokej?
Já jsem přišel v létě během přípravy, takže o hokejových věcech se ani moc mluvit nedá, protože to byla dřina na suchu. Co mě tedy nejvíce zaujalo, bylo asi doopravdy to, že město je takové starší, krásné, má parádní centrum, vypadá to tu jako malá Praha. Dále mě zaujaly všechny možnosti kulturního a sportovního vyžití.

Kdybyste měl někoho pozvat do Olomouce, tak na co by to bylo?
Tak záleželo by, koho bych měl pozvat. Myslím, že každého zajímá místní orloj, protože když se řekne orloj, tak se většině lidí vybaví ten známější v Praze a chtěli by vidět i ten olomoucký. Takže asi na to.

Sauna ve Finsku je pořádný zážitek

Před angažmá v Moře jste působil ve Finsku. Jak se vám líbil tamní život a co vás tam nejvíce zaujalo?
Finský život se mi celkově líbil. Když bych to měl zhodnotit, tak je to úplně jiný svět než tady ve střední Evropě. Finové mají jinou mentalitu – jejich život je pomalejší, nevím sice jestli to lidé pochopí, ale finští občané za ničím nepospíchají, vše se snaží dělat precizně. Možná je to směšné, ale největší změna pro mě byla, že tam všichni jezdili na kolech a téměř nikdo nepoužíval auta. Bylo například minus třicet stupňů, sněžilo a studenti jezdili na kolech do školy. I náš trénér jezdil na tréninky na kole, takže to byla taková nejpřekvapivější věc.

Vyzkoušel jste proslulou finskou saunu?
Samozřejmě! Pro ně ta sauna je typická, jak v létě, tak v zimě. Finové to mají takové specifické, protože saunu mají k dispozici téměř v každém bytě nebo aspoň jednu saunu v domě. My jsme byli mimo město u jednoho jezírka a tam byla sauna pořádný zážitek, protože nejlepší je vylézt z ní a skočit rovnou do studeného jezera. To je super.

Chodíte od té doby do sauny častěji?
Já jsem měl výhodu, že už předtím jsem byl na to zvyklý. Rád chodím do sauny, protože mi to vyhovuje, takže já jsem byl jen rád, že ji mohu vyzkoušet i tam, kde se s ní začalo.

Pochytil jste nějaká finská slovíčka?
Myslím, že na to, jak je to těžký jazyk, tak jsem jich pár pochytil, teď si však zrovna žádné nevybavuji (úsměv).

Dokázal byste říct finsky hokej?
No (smích a odmlčí se). Hokej je asi všude hokej.

(Ukazuji slovíčko jääkiekko, které jsem si našel pomocí překladače)
Tak vím, že to „jää“ znamená led, takže zřejmě je to z toho nějak odvozené, ale jinak slovu hokej Finové rozumí.

Byl jsem vedený k tomu, že škola je na prvním místě

Dálkově studujete práva v Bratislavě. Jak moc těžké je skloubit život studenta vysoké školy a kariéru hokejisty na vrcholné úrovni?
Je to těžké, ale na druhou stranu mně hokej během zkouškového období pomáhá, protože když člověk leží celý den v knížkách a učí se na zkoušku, tak potom trénink a hlavně zápas bere jako skvělé odreagování. Proto jdu do utkání s čistou hlavou, statosti mám úplně někde jinde, nestrachuji se, nemám nervy a jdu si to doopravdy užít, protože si konečně mohu odpočinout od učení. Mně osobně se tedy přes zkouškové hraje nejlépe.

Takže plánujete rozjet po ukončení kariéry právnickou kariéru?
Vždy jsme byli v rodině se sourozenci vedeni k tomu, že vzdělání a škola je na prvním místě, takže přihláška na vysokou školu byla jasná volba. Když už se mi povedlo úspešně projít první, druhý a třetí ročník, tak jsem začal věřit, že se mi to podaří dokončit. Prvořadý cíl je dokončit školu - získat titul a pak uvidím co dál. Chtěl bych se samozřejmě co nejdéle věnovat hokeji, protože to je moje záliba, která mě baví a chci jí dělat, ale jak říkám, od mala jsem byl veden ke vzdělání a myslím, že je správné upínat se na více než jednu věc, protože je třeba získat přehled o světě.

Nejraději na herní konzoli hraji Fifu

Máte v oblibě nějaké jiné sporty než hokej?
V létě mě baví téměř všechny sporty, které se dají dělat venku, když je pěkně. Takže si rád zahraji basketbal, fotbal, volejbal a všechny podobné míčové sporty. Nejraději se koukám právě na  basketbal, protože záběry z NBA mě kromě hokeje baví nejvíce.

Když příjdete domů, zahrajete si NHL na herní konzoli, nebo už máte hokeje dost?
Já osobně nejraději hraju Fifu, která mě baví nejvíce, ale není to kvůli tomu, že bych měl hokeje dost, jen ta samotná videohra se mi líbí více.

Zahrajete si Fifu s někým z kabiny?
Tak je to samozřejmě nejlepší, když se nás pár spoluhráčů dohodne. Zahrajeme si pak ve volném čase nebo abychom se trochu odreagovali a popovídali si i o jiných věcech, než o kterých mluvíme v kabině. Je super, když se hraje proti někomu, protože samotného mě to moc nebaví.

Prozradíte jména konkrétních spoluhráčů, se kterými ve Fifě soupeříte?
Naposledy jsme shodou okolností nehráli tolik Fifu jako spíše NHL. Bylo to s Tomášem Valentou, Dávidem Bucem a Robinem Staňkem.

Bydlíte přímo v Olomouci?
Ano, bydlím tady v Olomouci. Pronajímám si byt kousek od zimáku v centru města.

Máte nějaké domácí zvíře?
Nemám žádné domácí zvíře. Ale časem až se usadím, tak bych určitě chtěl mít psa, protože to je taková moje představa pohody.                                        

            

KOHOUTÍ DOTAZNÍK

Máte svůj hokejový vzor?
Nemám žádný vzor.

Kdo je největší bavič v kabině?
Robin Staněk.

Jste v Olomouci už přes půl roku, máte své oblíbené místo?
(po dlouhém přemýšlení) Šantovka.

Dáte si radši pivo nebo víno?
Tak 50 na 50.

Jak nejraději odpočíváte?
Spánkem.

Jaká je kapacita Plecharény?
5 500 diváků.            

 

Dnes jsem byla s týmem sbírat materiál pro novou rozhovorovou rubriku s názvem "Kohout bez výstroje" :) Kluci byli moc příjemní (miluju je <3 ), a už zítra se můžeme těšit na první rozhovor s Braňou Konrádem, kterého jsme se ptali na vše... kromě hokeje :D Těšte se! ;)

Posted by Olomoucká Drbna on Tuesday, February 2, 2016

Čtěte více:

Autoři | Foto David Koráb, Ivana Domesová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.