pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Kohout bez výstroje Marek Laš: Absolvent ekonomické fakulty a milovník cizích jazyků

Devětadvacetiletý útočník Marek Laš hraje už druhým rokem za HC Olomouc. O jeho aktivitách na ledě víme, ale co dělá mimo něj? Hned na první zahřívací otázku, jak se má, mi s úsměvem odpovídá: „Mám se dobře, daří se nám v hokeji, doma je pohoda a nemůžu si stěžovat.“ Zbytek rozhovoru proběhl v podobném duchu. Dokonce mi odpustil i velkou chybu, když jsem si hokej zaměnila s fotbalem.

Stihl jste si projít Olomouc a okolní města za tu dobu, co tady jste?
Hlavně ze začátku v létě jsme zkoušeli navštívit nějaké místa v okolí. Nejvíce se mi asi líbilo kousek odsud, v Čechách pod Kosířem. Jinak, olomoucké centrum je krásné, a procházel jsem i parky. Je to tu krásné a už nemám ani potřebu někam daleko jezdit.

Nedávno jste měl narozeniny, proběhla oslava?
Něco málo s kluky v šatně. Doma nebyl pořádně čas, tak že jsem to strávil tak v klidu, v pohodě.

Máte v šatně nějaké tradice, když má někdo narozeniny?
Žádná tradice doposud nebyla, prakticky začala mými narozeninami. Nevím proč, ale dostal jsem po tréninku šlehačkou do obličeje. (smích) 

Jak jste dostal přezdívku šála?
Když otočíte moje jméno, tak je to hodně podobné. Vymyslel to už někdo v juniorce, a pořád se to drží. Přezdívka mi nevadí, ale ani na ní netrvám.

Máte za sebou Plzeňskou univerzitu, jaký obor jste vlastně studoval?
Studoval jsem fakultu ekonomickou se zaměřením na podnikovou ekonomiku a management.

Je možné, že byste se tímto oborem chtěl v budoucnu zaobírat?
No, nevím ještě jakým konkrétním směrem. Věděl jsem, že je to obor, který má širší uplatnění. Na jednu stranu to není zas nic konkrétního, na druhou se s tím dá dělat spoustu věcí. Akorát to člověk potom musí nahnat praxí.

Vašim koníčkem jsou cizí jazyky, jaké to jsou?
Po škole jsem měl volný čas a abych ho nějak využil, tak jsem se začal sám učit francouzsky. To mě bavilo. Ještě docela umím angličtinu a myslím, že s kombinací těchto jazyků se už domluvím prakticky po celém světě.

Kde byste jel rád na dovolenou?
Mám rád východní Asii. Sice žádným takovým jazykem nemluvím, ale kdybych se rozhodl cestovat, podle toho, do jaké země bych jel, tak bych se snažil naučit aspoň základní slovíčka. Myslím, že je to slušnost. Líbilo by se mi se podívat do oblasti Singapuru, Filipín, Vietnamu. Nebo nějaké podobné země. Nemusím úplně takové klasické dovolenkové destinace. Spíše bych se chtěl podívat do těch méně navštěvovaných.

Jaký film jste viděl v poslední době?
Naposledy jsem byl v kině na Marťanovi. Nemám rád tento typ filmu, ale dal jsem tomu šanci a líbilo se mi to. Loni jsem chodil do kina více, to bylo více času.

Jaký typ filmů máte rád?
Moje oblíbené filmy jsou ztřeštěné komedie jako třeba Blbý a blbější. Taky jakékoli filmy s Willem Ferrellem, Jimem Carreyem. Když je to možné, tak se rád podívám na filmy v televizi ze sedmdesátých let. Třeba trilogii Homolkovi, ale sám je moc nevyhledávám.

Ve kterém místě se vám za dobu kariéry líbilo nejvíce?
Když bych to hodnotil podle toho, kde se mi nejvíce dařilo, tak to bylo, když jsem hrál extraligu tady v Olomouci a v Plzni. Nejkladněji tedy hodnotím angažmá v Olomouci. Pokud to beru podle toho, kde se mi osobně líbilo, tak musím být spravedlivý a říct, že v Plzni. Olomouc má navrch v tom, že je blíže mému domovu.

Chtěl byste zůstat v Olomouci, i kdybyste nehrál hokej?
Mám rodinu v Třebíči a kdybych se měl věnovat něčemu jinému než hokeji, tak bych se snažil být co nejblíže domovu. Olomoucí je docela dostupná. Nebránil bych se tomu, že byl zůstal tady v Olomouci. 

            

KOHOUTÍ DOTAZNÍK

Máte svůj hokejový vzor?
Když jsem byl malý tak to byl Jaromír Jágr, teď už žádný nemám.

Kdo je největší bavič v kabině?
Nerad bych na někoho zapomněl, ale asi Knoťar. (Knotek)

Máte v Olomouci své oblíbené místo?
Dolní náměstí.

Dáte si radši pivo nebo víno?
Pivo.

Jak nejraději odpočíváte?
Spánek.

Jaká je kapacita Plecharény?
Oficiální 5,5 tisíc. Ale ve skutečnosti si myslím, že by se tu vlezlo 7 tisíc, ale to údajně nepovolí hasiči kvůli bezpečnosti.

 

Čtěte více:

Autoři | Foto David Koráb, Ivana Domesová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.