sobota 20. dubna 2024 Marcela

Rallye Rejvíz v Jeseníkách vyhrály posádky zdravotníků z jižní Moravy, USA a Košic

Letošní ročník mezinárodní soutěže záchranářů Rallye Rejvíz vyhrály posádky z Česka, USA a Slovenska. S nástrahami soutěže, která se od středy do soboty odehrávala v Koutech nad Desnou na Šumpersku, si poradily nejlépe z téměř osmi desítek záchranářských tymů z 15 zemí a tří kontinentů. Kromě nich své zkušenosti prověřilo také téměř šest desítek policistů, informoval mluvčí soutěže Jiří Pavlík.

Účastníky čekalo přes deset denních a tři noční odborné úkoly z urgentní medicíny, při jejichž plnění museli postupovat jako při reálném výjezdu zdravotnické záchranné služby. „Zdravotníci si museli poradit například s několika zraněnými po útoku žárlivého manžela, s dekompenzovaným schizofrenikem ohrožujícím vlastní rodinu, s dítětem otráveným jedem na krysy nebo sekundárním leteckým převozem vážně nemocného pacienta či s resuscitací sedmiletého dítěte po tonutí v řece," popsal mluvčí závodu.

Čekalo je také ošetřování zraněných po nehodě dvou automobilů, resuscitace muže s propíchnutou plící nebo těžké poranění rogalisty po pádu na sjezdovku. Museli přitom správně vyhodnotit situaci na místě události, zvolit odpovídající pracovní postup, stanovit diagnózu, zahájit léčbu či určit správné směrování pacienta do zdravotnického zařízení.

Hlavní soutěž je rozdělena do pěti kategorií. V národní soutěži posádek rychlé lékařské pomoci zvítězil tým Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje. „Ve volné soutěži posádek rychlé lékařské pomoci zvítězili lékaři a zdravotníci ze sdružení Mischung Professional. Mezi posádkami rychlé zdravotnické pomoci se v národní části vedlo nejlépe zdravotníkům ze slovenské Záchranné služby Košice," uvedl Pavlík.

V mezinárodní soutěži posádek s lékařem kraloval stejně jako loni kanadsko-slovenský tým tvořený záchranáři z Essexu a slovenské Nemocnice svatého Michala. Kategorii posádek bez lékaře opanoval americký tým z Miramar Fire Rescue department, doplnil mluvčí závodu.

Souběžně s hlavní soutěží se uskutečnilo i klání pro dvoučlenné prvosledové policejní hlídky, které se prolínalo v několika úkolech se záchranářskou soutěží. V této části zabodoval tým z pražské pohotovostní motorizované jednotky.

Rallye Rejvíz má své kořeny na Zlatohorsku, kde se vyprofilovala ve velké mezinárodní setkání záchranářů. Podle organizátorů úkoly vycházejí ze skutečných výjezdů záchranné služby, které se někde ve světě staly.

Autoři | Foto FB Rallye Rejvíz

Štítky zdraví, soutěž, záchranná, Šumpersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.