čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Dvojice bývalých olomouckých studentů buduje Fit stezky, které jsou první svého druhu v Česku

První Fit stezku v obci Hněvotín vytvořila dvojice Jakub Kriško a Jakub Lehnert již v roce 2014, v tom loňském otevřeli další a to v obci Ústín. Hněvotínská stezka se stala prvním projektem svého druhu v Olomouckém kraji a také v celé České republice.

Nápad na vznik Fit stezek popisuje Jakub Kriško následovně: „Nikdy nezapomenu na chvíle, kdy jsme s kamarádem u nás na vesnici chodívali běhat. Abychom si to běhání zpříjemnili, navštívili jsme jednou dětské hřiště a tam začali cvičit. V té době ještě nebyly workoutové  posilovny jako nyní, a tak jsme si sami vytvořili stanoviště a trénink mohl začít. Až během studií na Fakultě tělesné kultury nás napadlo, že bychom mohli právě běh a posilování s vlastní vahou propojit a vytvořit podmínky pro zdravý způsob tréninku na čerstvém vzduchu pro všechny.“

Jenomže pouhé běhání a cvičení jim nestačilo, rozhodli se do stezek přidat ještě funkci vzdělávací. Celá rodina se tak může na stezkách něco zajímavého dozvědět a zároveň si zacvičit. „Snažíme se vytvářet prostor pro zdravý a komplexní trénink. Návštěvníci navíc nemusí platit za drahé permanentky jako ve standardních posilovnách, kdokoliv může přijít a cvičit. Našim cílem je také to, aby se lidé více zajímali o své okolí. Zábavnou formou návštěvníkům přibližujeme nejrůznější témata, které sami svojí vlastní aktivitou mohou ovlivnit, a které mají významný dopad na okolní svět,“ říká jeden ze zakladatelů.

Jakub Lehnert je dlouholetý sportovní trenér atletiky, lyžování, in-line bruslení a všeobecné kondiční přípravy se specializací na mládež. Jakub Kriško je absolventem Univerzity Palackého v Olomouci a zaměřuje se na propojování sportu a rozvoje. Společně založili firmu RUNeX, která se specializuje na návrhy projektů, výrobu a realizaci venkovních fitness zařízení. „Fit stezky jsou finančně dostupné, cena se odvíjí od velikosti projektu. Náklady pro obec či město jsou v porovnání s výstavbou komplexních sportovišť či dětských hřišť nižší, a to zejména díky nižší spotřebě materiálu a efektivitě výroby,“ říká Lehnert.

Jako první otevřeli kluci Fit stezku v obci Hněvotín, jen pár kilometrů od centra Olomouce. Nachází se na polní cestě za ulicí Valkov. Má celkovou délkou 2 km a součástí je 18 stanovišť na posílení a protažení celého těla. Na podzim loňského roku došlo k celkové obnově areálu a rozšíření stezky o čtyři stanoviště. V obci Ústín vznikla stezka o délce 200 metrů s osmi stanovišti na procvičení celého těla.

S ohledem na pohlaví, věk a fyzickou výkonnost umožňují Fit stezky návštěvníkům výběr ze třech různých obtížností cvičení. Míra obtížnosti je určena časovým přesunem mezi stanovišti, dobou cvičení a náročností provedení daného cviku,“ přibližuje jednotlivé obtížnosti Jakub Kriško. Indikátory úrovně obtížnosti může návštěvník libovolně kombinovat s cílem dosažení maximální flexibility a efektivity tréninku. „Kromě hlavní informační tabule umístěné při vstupu do areálu se navíc u každého stanoviště nacházejí vedlejší informační tabule, které poskytují základní informace o daném stanovišti a to včetně jeho funkce, pokynů pro cvičení, grafického znázornění, zajímavostí a hádanek pro děti,“ dodávají. Charakter a typ stanovišť kluci neustále vyvíjí a v současné době je možné na Fit stezkách najít nejrůznější nízké a vysoké kladiny, hrazdy, žebříky, žebřiny, šikmé lavice, balanční cvičení, slalomy, dřevěné zdi, TRX závěsné systémy, strečinkové zóny nebo nízké a vysoké bradla.

Výstavba Fit stezky přináší pro obec či město řadu výhod, od zlepšení fyzické a psychické kondice občanů, příležitosti tréninků bez omezení, až po osvětu a zábavu pro děti,“ uzavírá dvojice Jakub Lehnert a Jakub Kriško.

Pokud se chcete dozvědět více, můžete se podívat na stránky www.fitstezka.cz

Autoři | Zdroj Jakub Kriško

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.