středa 24. dubna 2024 Jiří

Olomoučtí rodáci na mistrovství ČR v benchpressu, silovém trojboji a mrtvém tahu brali medaile

Od pátku do neděle se konalo v Praze Mezinárodní mistrovství České republiky v benchpressu, silovém trojboji a mrtvém tahu. Jak již název napovídá, tak i s mezinárodní účastí v podobě závodníků převážně ze Slovenska. Olomouc měla taky své početné zastoupení závodníků, kteří se velmi úspěšně a statečně prali mezi republikovou elitou závodníků.

V pátek byl na pořadu dne bench press (tlak vleže na lavici), kde se nám z olomouckých závodníků představil Alexandr Popa, Michal Florian a Marek Bouchal, v neposlední řadě rovněž mladá a nadějná závodnice Karolína Děrglová. Jako první se nám představila právě Karolína, která se umístila na 1. místě v kategorii RAW Teens T3 do 67.5kg výkonem 65kg. Následoval Michal Florian, který se umístil na 6. místě v kategorii Open RAW do 82.5kg výkonem 135kg, který si jel soutěž víceméně vyzkoušet po velmi vážném zranění. Další na řadě byl Alexandr Popa, který na svém prvním závodě v životě skončil na medailovém 3. místě v kategorii Open RAW do 110kg parádním výkonem 210kg. Jako poslední se nám představil Marek Bouchal, pořadatel známé bench-pressové mnohaleté pohárové soutěže Olomoucký silák, který ukořistil 1. místo a stal se mistrem republiky v kategorii Masters RAW do 110kg výkonem 192.5kg.

 Následující den byl na pořadu dne silový trojboj, tedy dřep, bench-press a mrtvý tah, kdy se všechny největší zvednuté výkony sčítají do trojboje. Zde se nám představili Daniel Kolisko, Pavel Nádvorník, Michal Skoupil, Alexandrové Globa a Popa, a v neposlední řadě známé jméno české silové scény, silového trojboje, dlouholetý úspěšný závodník Petr Folprecht, známý pod přezdívkou „Folis“. Hned zkraje dne se jako první představili Daniel Kolisko, Pavel Nádvorník a Michal Skoupil, kde Daniel obsadil 1. místo v kategorii RAW Teens T2 do 75kg výkonem 392.5kg v trojboji (130kg-82.5kg-180kg, dřep-bench-mrtvý tah), Pavel uzmul rovněž 1. místo v kategorii RAW Teens T2 do 82.5kg výkonem 515kg v trojboji (190kg-115kg-210kg), a taktéž Michal zvítězil v kategorii RAW junioři do 75kg výkonem 570kg v trojboji (200-130-240kg). Den pokračoval vystoupením dalšího závodníka Alexandr Globa, který zvítězil v kategorii RAW junioři do 100kg výkonem 685kg v trojboji (250-155-280kg). Jako posledním a zlatým hřebem bylo vystoupení dvou závodníků a zároveň sparingů na tréninku Alexandr Popa a Petr „Folis“ Folprecht, kteří se sešli ve stejném kategorii RAW Open do 110kg. Saša na svém vůbec 2. závodu, a 1. trojbojovém, bral velmi slušné bronzové umístění výkonem 755kg v trojboji (275-210-270kg). To nejlepší nakonec v podobě spanilé jízdy Petra „Folise“ Folprechta, který zvítězil v kategorii RAW Open do 110kg a následně i v absolutním pořadí ze všech. Při 105.6kg tělesné váhy RAW dřepnul 342.5kg v novém osobním a národním rekordu, zabenchoval 175kg a v mrtvém tahu zvednul v novém osobním a zároveň národním rekordu 332.5kg. Celkový součet v trojboji byl 850kg (nový osobní a rovněž národní rekord). Pro Folise to byl první letošní závod, kdy vrcholem jarní části sezóny bude nadcházející Mistrovství Evropy v rakouském Telfsu.

Nedělní poslední den byl ve znamení equip trojboje (s vybavením, v dresech) a zvlášť disciplína mrtvý tah. Představili se nám Daniela Poláková, Daniel Kolisko, sourozenecké duo Jakub a Ondřej Hlavinkové a v neposlední řadě nestor českého powerliftingu Karel Sazma. První si zazávodila Daniela, která zvítězila v kategorii RAW Ženy Masters M1 do 60kg výkonem 130kg v mrtvém tahu. Jako další Daniel zvítězil v kategorii Teens T2 do 75kg výkonem 187.5kg. Další byli na řadě bratři Ondra a Kuba Hlavinkové, kde Kuba skončil 3. bronzovém místě v kategorii junioři do 100kg výkonem 247.5kg. Ondra skončil rovněž 3. o jednu kategorii výš, tedy junioři do 110kg výkonem 240kg. Karel Sazma zvítězil v kategorii Masters M1 do 75kg výkonem 225kg.

 Olomouc si na republikovém mistrovství vedla velmi dobře a defacto pobrala téměř, co se dalo.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto FB Petr Folis Folprecht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.