čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na světový pohár v parkurovém skákání v Olomouci dorazí až 330 koní

Méně než měsíc zbývá do zahájení čtvrtého ročníku mezinárodních parkurových závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc 2017, které bude hostit ve dnech 22. až 25. června Equine Sport Center v Lazecké ulici. Účastnit by se ho mělo až 330 koní.

Počty koní startujících v rámci skokových závodů v Olomouci zařazených do série Světového poháru Mezinárodní jezdecké federace (FEI) rok od roku roste. Při prvním ročníku v roce 2014 to bylo 248 koní z 13 zemí, o rok později již 276 koní ze 14 států světa. Vloni pak počet čtyřnohých sportovců vzrostl na úctyhodných 331 koní startujících pod vlajkami 18 národů. A letos? Letos by konečný počet mohl dosáhnout taktéž kolem 330 jedinců. Víc už by to ani být nemohlo, neboť se jedná o maximální počty, které pojme kapacita areálu, ale také kolik je možné odbavit startů během jednoho soutěžního dne. I tak by se mohlo zejména ve čtvrtek a v pátek závodit téměř 12 hodin.

Zájem ze strany jezdců o účast na tomto prestižním mítinku v Olomouci je dlouhodobě obrovský a zejména mezi českými sportovci zůstává poptávka neuspokojena. „Domácích jezdců můžeme vzít maximálně 30 %, což on-line systém FEI automaticky počítá. Pokud bychom tento limit překročili, mohla by přijít ze strany Mezinárodní jezdecké federace sankce,“ vysvětluje ředitelka závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc Klára Damborská. Také v případě zahraničních účastníků platí jasná pravidla a pořadatelé nemohou vzít každého, kdo se přihlásí. Tak například pokud se hlásí větší množství jezdců umístěných do 600. místa v žebříčku FEI, musí tvořit alespoň polovinu účastníků. Nelze pak odmítnout jezdce do 10. místa v žebříčku divize FEI, do níž patří Česká republika. Ti jsou zároveň automaticky kvalifikovaní do nedělní Grand Prix. Pozvání od pořadatelů musí dostat prvních 15 jezdců v celosvětovém žebříčku FEI, byť při velkém množství mezinárodních závodů 3* až 5* úrovně je jejich start méně pravděpodobný. Organizátoři mají právo udělit pro účast několik divokých karet, avšak i v tomto případě jsou limitováni tím, že je mohou poskytnout pouze jezdcům umístěným do 600. místa žebříčku FEI. Zkrátka pravidla pro účast na mezinárodních závodech této úrovně nejsou jednoduchá a ne každá přihláška může být přijata.

Diváci v Olomouci se tak opravdu mají na co těšit! Podrobnosti o programu závodů J&T Banka CSI3*W Olomouc najdete na adrese www.csiolomouc.cz.

Čtěte více:

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.