čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

VIDEO: Záchranáři na olomouckém maratonu ošetřili přes padesát běžců

Pět desítek lidí ošetřili záchranáři během půlmaratonu v ulicích Olomouce. Účastníci museli i letos odolávat vysokým teplotám, v péči zdravotníků zůstávali lidé především kvůli kolapsům, ale i drobným poraněním. Pět běžců skončilo na urgentním příjmu olomoucké fakultní nemocnice, řekl mluvčí záchranné služby Zdeněk Hošák. Loni byl počet ošetřených účastníků dvojnásobný.

Na start se vpodvečer postavilo 6200 vytrvalců z 49 zemí. "V hlavním závodě jsme ošetřili 47 lidí, při rodinném běhu to bylo šest účastníků. Celkem pět lidí bylo transportováno na urgentní příjem. Šlo o otřes mozku, odřeniny, drobná poranění a kolapsové stavy," uvedl mluvčí záchranné služby.

Kvůli vysokým teplotám posílili letos olomoučtí záchranáři své řady. Sportovcům byly k dispozici na trati čtyři posádky, ale i několik lékařů a sester na koloběžkách či kolech. Posílen byl rovněž personál na urgentním příjmu olomoucké fakultní nemocnice.

Loňský ročník půlmaratonu provázely v Olomouci rovněž extrémní podmínky, při podvečerním startu panovaly teploty přes 30 stupňů Celsia. Záchranáři ošetřili přes sto lidí kvůli dehydrataci, vyčerpání či přecenění sil. Na urgentní příjem fakultní nemocnice a vojenské nemocnice bylo převezeno 32 lidí, ve stanu bylo ošetřeno 70 lidí. O rok dříve záchranáři ošetřili zhruba dvě desítky osob.

Čtěte více:

Autoři | Foto Jarmila Kráčmarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.