pátek 19. dubna 2024 Rostislav

FOTO: Na Korunní pevnůstce se odehrál desátý ročník Mozartových koulí. V pétanque se utkalo 37 soupeřů

V jubilejním desátém ročníku Mozartových koulí zvítězili hráči pétanque klubu Hrode Krumsín. V sobotu 12. srpna na Korunní pevnůstce v Olomouci překonali rekordních 37 soupeřů, včetně hráčů z Polska a Slovenska.

Turnaj podporovaný statutárním městem Olomouc je specifický tím, že se na něm schází česká špička, současná reprezentace, zahraniční hráči i začátečníci bez sportovní licence. František Kaplánek z vítězné trojice je aktuální českou jedničkou v celostátním žebříčku a Mozartovy koule jsou jeho letos třetím vyhraným turnajem. Jedním z nich bylo i Mistrovství ČR dvojic, v něm tvořil pár s Jiřím Greplem z SKP Hranice VI-Valšovice, a právě Grepl stál tentokrát ve finále proti Kaplánkovi v trojici s Michalem Habáskem a Pavlem Burešem mladším.

Vítězná trojice ve složení František Kaplánek, Jana Krpcová a Miroslav Krpec si chuť výhry na Mozartových koulích zopakovala po dvou letech – je to marcipán v čokoládě, protože stejnojmenné cukrovinky tvoří jednu z odměn a palmáre pro úspěšné týmy, na nichž se podílí i Moravská vodárenská. Letos k nim výjimečně patřily i busty Wolfganga Amadea Mozarta přivezené přímo ze Salzburgu. Název turnaje totiž připomíná pobyt hudebního genia v Olomouci v roce 1767.

Letošní ročník turnaje se navíc konal v době, kdy se Olomouc pyšní titulem Evropské město sportu a kdy pétanque aspiruje na zařazení mezi olympijské sporty na hrách v Paříži v roce 2024. Obšírnou reportáž z turnaje odvysílá Česká televize ve čtvrtek 17. srpna.

Tisková zpráva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.