sobota 20. dubna 2024 Marcela

Pyrotechnici měli v neděli plno práce, lidé našli v lesích hned dva dělostřelecké granáty

Pyrotechnici z Olomouckého kraje měli v neděli 19. června opravdu napilno. V půl osmé ráno vyjížděli k nálezu u obce Oskava, odpoledne je lidé volali k Mírovu. V obou případech pyrotechnici zajistili dělostřelecké granáty.

V první případě vyjížděli pyrotechnici o půl osmé ráno do katastru obce Oskava, do místní části Třemešek. Dva muži se totiž vydali s detektorem kovu do blízkého lesa, kdy po chvilce našli "poklad" v podobě nevybuchlého dělostřeleckého granátu.

"Předmět byl pouze zakrytý spadaným listím. Po očištění předmětu, muži zjistili, že se patrně jedná o nevybuchlý dělostřelecký granát. Okamžitě nález oznámili na linku 158. Jeden pak místo nálezu střežil a druhý odešel čekat na příjezd policejní hlídky, která byla na místo okamžitě po oznámení vyslána. Po příjezdu muž policisty dovedl k místu nálezu, sdělil jim, že okolí prošel s detektorem a že by se tam nic podobného nacházet nemělo. Pak šel, jak řekl, hledat dál nějaké předměty," řekla policejní mluvčí Marie Šafářová.

Policie granát střežila do příjezdu pyrotechniků, kteří potvrdili, že se jedná o nevybuchlý granát ráže 75 mm. Po jedenácté hodině odpoledne si pyrotechnici odvezli granát ke zneškodnění.

V druhém případě jeli pyrotechnici do katastru obce Mírov. "Oznamovatelka volala z domu a policistům řekla, že byla v lese na houbách a při procházení lesa našla předmět kovové vzhledu, zjevně prorezlý a připomínající munici – granát. Po příjezdu na místo nálezu a ověření, že se skutečně jedná o munici, si hlídka vyžádala výjezd pyrotechnika a až do jeho příjezdu nalezený předmět střežila," řekla Šafářová.

I v tomto případě pyrotechnik po příjezdu potvrdil, že se jedná o minometný dělostřelecký granát ráže 82 mm, který po dvacáté hodině odvezl ke zneškodnění.

Čtěte více:

Autoři | Foto PČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.