středa 24. dubna 2024 Jiří

Během uplynulého týdne se počet nemocných v kraji zvýšil, dva starší lidé již zemřeli

Nemocných lidí s akutními respiračními chorobami v Olomouckém kraji během týdne po svátcích významně přibylo. Hygienici evidují 1619 nemocných na 100.000 obyvatel, což je o 530 lidí více než v předchozím týdnu. Vyplývá to z informací Krajské hygienické stanice v Olomouci. Podle odborníků je to však jen špička ledovce. V řadě nemocnic již kvůli tomu zakázali návštěvy.

Hygienici evidují k dnešnímu dni také tři případy chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem, z toho dva případy úmrtí.

"Po avizovaném poklesu v důsledku mezivánočních a novoročních svátků a dovolených má křivka akutních respiračních infekcí vzestupný trend. Oproti minulému týdnu se nemocnost zvýšila v Olomouckém kraji na 1619 případů na 100.000 obyvatel, zhruba o 500 případů na 100.000 obyvatel stoupl i celorepublikový průměr," řekla dnes ČTK epidemioložka Růžena Haliřová z olomoucké krajské hygienické stanice.

Hygienici už evidují také dvě úmrtí, na kterých se podepsal závažný průběh chřipkového onemocnění. "Případy úmrtí máme u starších ročníků, šlo o pacienty ve věku 69 a 88 let. Bylo to v důsledku chřipky, která zkomplikovala převládající komplex chronických onemocnění," doplnila epidemioložka.

Počet nemocných vzrostl v kraji ve všech věkových kategoriích, nejvíce nemocných přibylo mezi pacienty ve věku 15 až 24 let, kde vyhledalo lékaře dvojnásobně více lidí než předchozí týden. Nejvíce nemocné jsou však především nejmenší děti. V kategorii předškolních dětí hygienici zaznamenali 3590 případů na 100.000 obyvatel, v kategorii školáků jde o 2062 případů na 100.000 obyvatel.

Ordinace lékařů se minulý týden plnily ve všech okresech kraje, největší nemocnost je podle statistik nyní na Prostějovsku, kde se počet nemocných blíží již k dvoutisícové hranici. Na Olomoucku evidují lékaři 1861 případů na 100.000 obyvatel, zhruba stejně se pohybuje nemocnost také na Jesenicku. Naopak na Přerovsku je pacientů zatím méně, nemocnost jen mírně překročila tisícovou hranici.

Podle hygieniků se dá očekávat, že křivka nemocnosti i nadále poroste. Apelují proto na to, aby lidé onemocnění nepřecházeli, dodržovali pitný režim a nepodceňovali krátkodobé větrání.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.