sobota 20. dubna 2024 Marcela

Hasiči upozorňují – pozor na tající sníh, padá ze střech i láme stromy

Vzhledem k tomu, že za poslední dva dny napadlo v Olomouckém kraji velké množství sněhu a teploty se drží těsně nad bodem mrazu, hasiči musí vyjíždět k případům, kdy sundávají sněhové převisy ze střech, které ohrožují chodce.

"V 5:50 hodin vyjeli hasiči do Hranic na ulici Galašovu. Sněhové převisy visely nad vstupem do školky asi 2,5 m vysoko. Hasiči je odstranili a vrátili se na základnu. V 8:19 hodin vyjeli hasiči do Ludéřova, místní části Drahanovic. Hasiči po příjezdu zjistili, že nad vchodem do školky visí převis sněhu. Ustavili proto výškovou techniku, pomocí které ho sundali," řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Není pravidlem, že hasiči musí sundávat sníh ze střechy na požádání. Povinností majitele je zabezpečit svůj dům tak, aby padající sníh nikoho nezranil. Hasiči vyjíždí sundávat sněhové převisy na veřejné budovy jako jsou školy, školky, pošty apod. A samozřejmě také tehdy, pokud hrozí nebezpečí z prodlení (nepodaří se např. sehnat majitel objektu a převisy ohrožují chodce).

Těžký sníh ohrožuje chodce i tehdy, nachází-li se na stromech. K jednomu takovému zásahu museli vyjíždět hasiči na třídu 1. máje v Hranicích. "Strom obtěžkán mokrým sněhem se naklonil nad chodník a jeho popraskané větve ohrožovaly chodce. Hasiči strom ořezali a místo předali technickým službám," řekla Hacsiková.

Čtěte více:

Autoři | Foto HZSOL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.