čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Olomouckém kraji zase přibylo prachu v ovzduší, výjimkou je Přerov

Množství polétavého prachu v ovzduší v jižní části Olomouckého kraje se po předchozím mírném poklesu začalo opět zvyšovat. Výjimkou je Přerov, kde je dnes smogu ve srovnání se čtvrtkem o něco méně. Nejlépe se lidem dýchá na Jesenicku. V horském okrese jsou průměrné denní hodnoty hluboko pod limitem 50 mikrogramů prachu na metr krychlový, vyplývá z dnešních dat Českého hydrometeorologického ústavu.

V kraji dál trvá smogová situace i signál regulace, meteorologové dnes ale vzhledem k větru očekávají zlepšení rozptylových podmínek.

V Olomouci se průměrná denní koncentrace polétavého prachu zvýšila ze čtvrtečních 147,8 mikrogramu na 165 mikrogramů vykázaných dnes v 05:00. Hodinový ukazatel tam vzrostl ze 120 na 207 mikrogramů. V Prostějově se denní hodnota zvýšila ze čtvrtečních 100 mikrogramů na 130 mikrogramů a v Bělotíně na Přerovsku z 89 na 119 mikrogramů.

Naopak pokles průměrné denní koncentrace prachu meteorologové dnes zaznamenali v Přerově, kde se proti čtvrtku snížila ze 178 na 135 mikrogramů. Na Jesenicku dnes přístroje ukázaly denní hodnotu 20 mikrogramů na metr krychlový.

Smogová situace platí v Olomouckém kraji od minulého pátku. V úterý večer meteorologové kvůli smogu vyhlásili v regionu signál regulace, při němž musí podniky s prašnými provozy omezit výrobu. V Přerově kvůli množství prachu v ovzduší od úterního rána opět jezdila MHD zdarma. Zdarma jezdily autobusy po městě kvůli smogu také na konci ledna. Město podle smlouvy doplatí za každý den jízdy zdarma dopravci 10.000 korun.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.