čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Zájem o vodáckou turistiku v Olomouckém kraji roste, můžou za to lepší služby

V Olomouckém kraji roste zájem o vodáckou turistiku. Je to hlavně díky službám, které se v tomto směru v kraji stále rozšiřují. Na řece Moravě, která je jako jedna z mála v republice splavná celoročně, je nyní již téměř deset kempů. Jejich síť je přitom od sebe v přijatelných vzdálenostech.

Podle lidí z oboru svou roli hraje i to, že řeka není přeplněná. Vodáci mohou letos již třetí sezonu za sebou využít i veškerých služeb včetně převozu zavazadel. Podle provozovatelů si lidé rezervují v půjčovnách lodě už v únoru.

„Vodáci začínají Moravu postupně objevovat. Je to tím, že je sjízdná jako jedna z mála českých řek celoročně. Na úseku je dohromady zhruba devět míst na přespání, další dvě určitě ještě přibudou. Projevuje se to i na zájmu o půjčení lodí, jsme spokojeni, práce máme dost. První objednávky k nám chodí už na konci února a v březnu, " řekl Petr Čamek z největší moravské půjčovny lodí IN LIFE Morava.

V Olomouckém kraji sjíždějí vodáci zhruba stokilometrový úsek z Hanušovic do Olomouce, celoročně sjízdný je úsek z Postřelmova. Půjčovna lodí IN LIFE Morava pokrývá síť nástupních a výstupních míst na řece Moravě, kde si mohou lidé loď a výbavu vyzvednout nebo vrátit, o dopravu lodí a vybavení se přitom už starat nemusejí. Zástupci půjčovny zajistí i převoz zavazadel. „Půjčovna funguje 11 let, ale tyto služby nabízíme letos třetí sezonu," doplnil Čamek. Lidé podle něj sjíždějí řeky v kraji především na plastových kanoích, ale i na nafukovacích raftech nebo nafukovacích kánoích. „Poslední rok až dva sledujeme ze strany vodáků také zvýšený zájem o kajaky," dodal Čamek.

Většina kempů na řece Moravě začíná sezonu v květnu, v omezeném provozu již funguje kemp Krásná Morava, první svého druhu v Olomouci. Letos ho čeká druhá sezona. „V dubnu jsme otevřeli už o víkendech, od května bude vše v provozu. Loni už kemp fungoval na sto procent, zkoušeli jsme, co lidi bude zajímat, Letos plánujeme rozšířit ubytování o chatky, v plánu máme taky možnost pronájmu velkých karavanů, plánujeme také pobytové balíčky pro rodiny," řekl manažer Michal Paděra.

Kapacita kempu je 40 až 50 karavanů, velká plocha je určena také pro stany. „Krásná Morava je propojena s IN LIFE, sledujeme, že spoustu vodáků přibývá každý rok, půjčovna je vyprodaná po celou sezonu. Zájem stoupá, je to i rozšířením služeb včetně řady doplňkových aktivit. Funguje síť kempů, půjčení a vrácení lodí je možné všude," doplnil Paděra.

Ochutnat atmosféru vodáctví mohou však v krajském městě také lidé, kteří jinak tomuto sportu neholdují. V Olomouci u vysokoškolských kolejí bude od 22. dubna v provozu takzvaná Ololoď, která vozí turisty po řece Moravě v historické části města. Zástupci spolku Řeka Morava pro Olomouc, kteří plavbu provozují, nyní pracují na přípravě lodi na letošní sezonu, uvádějí na svých stránkách.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.