úterý 16. dubna 2024 Irena

Vesnicí Olomouckého kraje je Vápenná. Haňovice na Olomoucku skončily třetí

Titul Vesnice roku letos v Olomouckém kraji získala obec Vápenná na Jesenicku, která má 1250 obyvatel. Druhou pozici obsadil Bělotín na Přerovsku a třetí skončily Haňovice na Olomoucku. Výsledky krajského kola soutěže Vesnice roku byly vyhlášeny dnes v Olomouci. Vítězná vesnice postoupí do celostátního kola soutěže.

Podle starosty Vápenné Leoše Hanniga se podařilo v obci uvést v život několik velkých investičních projektů, jako je například oprava náměstí, knihovny, školky, sportovního areálu či rekonstrukce obecního úřadu. "Velkou výhodou je, že zastupitelstva, která byla minimálně tři volební období, dokázala na sebe navazovat a tyto projekty prosazovat, aby to fungovalo pro naše občany," podotkl Hannig.

Porota letos v Olomouckém kraji vybírala z 15 přihlášených obcí, ve srovnání s loňskem jich bylo o pět méně. Mezi hodnotící kritéria soutěže patřil společenský život, aktivity obyvatel, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, chystané záměry a informační technologie a koncepční dokumenty.

Podle člena hodnotící komise a starosty obce Černotín Jiřího Andrýse samospráva vítězné Vápenné dokázala získat z různých dotačních programů výraznou finanční částku na obnovu obce, která leží v severním cípu Olomouckého kraje nedaleko hranic s Polskem. "Pro své obyvatele udělala hodně práce," zdůvodnil Andrýs udělení Zlaté stuhy obci Vápenná.

Náměstek hejtmana Jan Zahradníček (ANO) připustil, že rok od roku je problém přimět starosty, aby přihlásili svoji obec do této soutěže. Samosprávy totiž mají spoustu práce s administrativou kolem zakázek i se zajištěním chodu obcí. "Pak si to ale všichni užívají v průběhu soutěže," řekl Zahradníček, podle kterého se kraj snaží pravidla soutěže zjednodušit.

Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí letos putuje do Libiny na Šumpersku. Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem získaly Vrbátky na Prostějovsku. Bílou stuhu za činnost mládeže dostal Dub nad Moravou na Olomoucku. Modrou stuhou za společenský život byl oceněn Rapotín na Šumpersku.

Oceněné obce si rozdělí 500.000 korun, které do soutěže věnovalo hejtmanství. Vesnice na prvním až třetím místě obdrží po 100.000 korunách. „Vzhledem k tomu, že nás zřejmě čeká organizace ceremoniálu, tak to (finanční odměna) zřejmě padne na jeho přípravu," podotkl s úsměvem starosta vítězné Vápenné Hannig. Soutěž Vesnice roku se letos v Olomouckém kraji konala potřiadvacáté. Loni titul získal Hněvotín na Olomoucku. Druhá skončila Paseka na Olomoucku a třetí Majetín na Olomoucku. Obce oceněné Zlatou stuhou postupují z krajských kol do celostátního. Vítěz se stane nositelem titulu Vesnice roku 2017.

Čtěte více:

Autoři | Foto Facebook obce Vápenná, www.rychleby.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.