úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

Zákaz kůrovcové těžby na Suchém vrchu požadují ekologové

Ekologové požádali ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby pomocí předběžného opatření zakázal těžbu kůrovcem napadených stromů v přírodní rezervaci Suchý vrch u Vrbna pod Pradědem v Jeseníkách.

„Situace je kritická," řekl  předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík. Výjimku k těžbě v rezervaci Suchý vrch podle ekologů před několika dny vydala Správa CHKO Jeseníky. Rezervace Suchý vrh se rozkládá zhruba na 50 hektarech lesa a její vrchol podle Bačíka leží ve výšce 941 metrů nad mořem.

Na základě chybné výjimky vydané Správou CHKO v rozporu s pravidly stanovenými ministerstvem dochází k destrukci vzácné přírody v rezervaci Suchý vrch. Za ničení 180 až 200 let starých vzácných horských lesů nese plnou odpovědnost vedení Správy CHKO, které situaci v ochraně přírody dlouhodobě nezvládá," uvedl Bačík.

Výjimka vydaná Správou CHKO Jeseníky podle Iva Dokoupila z Hnutí Duha umožnila destruktivní zásahy proti kůrovcem napadeným stromům na 87 procentech plochy přírodní rezervace Suchý vrch. V tamních lesích byly podle Dokoupila krátce po vydání výjimky pokáceny už stovky stromů.

Někde jsou káceny i mohutné stromy v rozporu s pravidly dle vydané výjimky. Přitom v okolí rezervace je množství neasanovaných ohnisek kůrovce v hospodářských lesích a je zarážející, že jejich asanaci lesníci nezvládají, ale na okamžitý intenzivní zásah na území rezervace kapacity jsou," podotkl Dokoupil.

Ekologické organizace se proti rozhodnutí CHKO Jeseník odvolaly a zároveň požádaly MŽP, aby předběžným opatřením kácení stromů a používání chemických látek v rezervaci Suchý vrch zakázalo. „Správa opakuje závažnou chybu z loňska a stejně jako v případě Rejvízu i na Suchém vrchu jedná v přímém rozporu s metodikou MŽP, která celostátně určuje pravidla pro postup v kůrovcem napadených lesích v chráněných územích," uvedl Bačík.

Hnutí Duha spolu se Společností přátel Jeseníků se nedávno odvolalo i proti výjimce správy CHKO Jeseníky, která opět povolila likvidaci kůrovcem napadených stromů v okrajových částech národní přírodní rezervace Rejvíz v Jeseníkách, avšak tentokrát bez použití chemických přípravků. Na většině území rezervace Rejvíz už lesníci proti kůrovci zasahovat nebudou.

V Olomouckém kraji v posledních letech padly za oběť kůrovci, suchu a vichřicím stovky tisíc stromů. Obnova zdevastovaných lesů, ve kterých vznikly rozsáhlé holiny měnící ráz krajiny, potrvá mnoho let a bude stát až stovky milionů korun. Kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Suchý Vrch, ekologové, příroda, kůrovec, stromy, těžba

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.