sobota 20. dubna 2024 Marcela

Do Jeseníků dorazila pořádná zima, napadlo až dvacet centimetrů nového sněhu

Pravá zimní atmosféra panuje v těchto dnech v jesenických lyžařských areálech. Nepřetržité sněžení v uplynulých dnech rozšířilo tamní zásoby sněhu zhruba o 20 centimetrů přírodní nadílky. Zalyžovat si bez problémů mohou lidé i v níže položených oblastech, například v Hrubé Vodě na Olomoucku leží na svazích přes půl metru sněhu.

Možnosti se díky sněžení rozšířily i běžkařům. Horští záchranáři však vzhledem k počasí nedoporučují hřebenové túry. V Jeseníkách ode dneška platí druhý lavinový stupeň z pětibodové škály.

Například v Karlově připadlo během uplynulých dní 20 až 30 centimetrů sněhu. Do okolních lesů nad Karlovem se tak mohou poprvé během této zimní sezony vydat také běžkaři. "Díky novému sněhu jsou lyžařské podmínky ideální. Areál je v plném provozu, jezdí všechny vleky a lanovky. Na víkend očekáváme výrazné ochlazení, využijeme jej zřejmě ještě k dalšímu technickému zasněžování. Stále přitom sněží," řekl dnes ČTK zástupce Ski Arény Karlov Boris Keka.

V Koutech na Šumpersku připadlo zhruba 20 centimetrů sněhu, a na svazích tak leží již úctyhodných 60 až 70 centimetrů sněhu. "V areálu vše jezdí, dokončujeme zasněžování Medvědí sjezdovky, je to otázka několika dní. Máme v provozu devět kilometrů sjezdových tratí a řadu běžeckých tras," řekl dnes ČTK zástupce areálu Petr Marek. I přes všeobecný pokles návštěvnosti po svátcích je ve středisku poměrně dost lidí. "Máme tady na soustředění litevskou reprezentaci, od pátku očekáváme i větší návštěvnost ze strany Poláků, kteří mají státní svátek. Navíc je zde řada dalších soustředění a lyžařských výcviků," doplnil Marek.

Zalyžovat si mohou lidé například i v Hlubočkách či Hrubé Vodě vzdálených jen pár kilometrů od Olomouce. Oproti předchozím letům se zde zcela bez problémů konají i lyžařské kurzy pro nejmenší děti, které v uplynulých sezonách často doplácely na nedostatek sněhu. "Všechny sjezdovky a vleky budou o víkendu v provozu," řekl dnes ČTK zástupce hlubockého střediska.

Horští záchranáři však v souvislosti s počasím nabádají návštěvníky, aby se nevydávali na hřebeny hor. "Na horách napadlo 15 až 20 centimetrů čerstvého sněhu, už druhý den panuje silný vítr a sněží. Nedoporučujeme proto hřebenové túry," řekl dnes ČTK dispečer jesenické horské služby David Spiler, který ve středu večer pomáhal zachraňovat při přechodu hor tři vysílené mladíky. Jesenická horská služba navíc dnes vyhlásila druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Platí pro oblast lavinových katastrů, které leží mimo turistické trasy.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.