pátek 29. března 2024 Taťána

Do kraje se sjedou mladí cukráři, vytvoří valentýnské dorty

Svatý Valentýn, svátek zamilovaných, se letos stane hlavním tématem slavnostních dortů, které budou na konci ledna tvořit v Jeseníku mladí cukráři z celé republiky. Na tradiční klání s názvem O Priessnitzův dortík se chystá 15 kuchařů z celé republiky a Polska.

Své síly poměří i ve zdobení perníku a ve zdobení velkého modelovaného dezertu s pišingrovou náplní, řekl dnes organizátor soutěže Jiří Krutil. Soutěž v prostorách Priessnitzových léčebných lázní láká velké množství návštěvníků i hoteliérů z celého okolí.

Téma soutěžních dortů se obměňuje každý rok, v předchozích ročnících to byl například námět mořského světa či karnevalové veselí. Loni se mladí cukráři věnovali při ztvárnění dortů svatebnímu veselí. "Téma Valentýna jsme zvolili vůbec poprvé, loni jsme se zaměřili na svatby. Nechceme opakovat témata, navíc Valentýn je módní především mezi mladými lidmi. Součástí přípravy cukrářů je i to, že se zaměřují na tematické výrobky, je to zákaznicky zajímavé i v obchodech," uvedl Jiří Krutil z pořádající Střední školy gastronomie a farmářství v Jeseníku.

Mladí cukráři v hlavní disciplíně dort vyrobí pod vedením odborných učitelů ve svých školách. Před zraky poroty i návštěvníků pak předvedou i zdobení perníku glazurou. Novinkou 13. ročníku soutěže odborných dovedností cukrářů, která se koná pod odbornou garancí Asociace kuchařů a cukrářů ČR, bude i dohotovení velkého modelovaného dezertu s pišingrovou náplní. "Zdobit se budou přímo v sále, disciplína nese název pódiové vystoupení," doplnil organizátor akce.

Soutěž každoročně vyvolá obrovský zájem lidí, pro něž jen stěží stačí kapacita sálu. "Těší nás ale naopak zájem o řemeslo, přicházejí také naši absolventi. Míří sem i hoteliéři a lidé z penzionů, jde vidět, že je o práci cukrářů zájem," řekl Krutil. Podle něj z cukrářů najdou uplatnění především ti šikovní, kteří navíc sledují trendy. "Obvykle ti, co uspějí na dortíku, uspějí i v praxi," dodal Krutil.

Práci mladých cukrářů hodnotí tuzemské cukrářské kapacity, v porotě tak zasednou přední cukrářky zastupující Asociaci kuchařů a cukrářů ČR. Porotci se zaměřují hlavně na propracovanost sladkých výtvorů a jejich chuť. Akcí chtějí pořadatelé zejména pomoci začínajícím cukrářům, kteří si mohou vzájemně porovnat své dovednosti. Akce se koná ve středu 25. ledna.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.