čtvrtek 28. března 2024 Soňa

V Jeseníkách panují výborné sněhové podmínky, užijí si lyžaři i běžkaři

Výborné sněhové podmínky nabízejí milovníkům zimních sportů i nadále lyžařská střediska v Jeseníkách. Užijí si přitom především lidé, kteří do hor vyrážejí přes týden, na sjezdovkách je minimum lidí a u vleků nejsou žádné fronty. Příval návštěvníků očekávají provozovatelé areálů opět o víkendu.

Na horách je nyní díky inverznímu počasí tepleji než v nížinách, v Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek.

"Na horách nyní leží kolem 80 centimetrů sněhu, sjezdovky jsou nádherné. Co se týče běžeckých stop jsou upraveny stopy směrem na Švýcárnu a Vřesovou studánku, upravovat se budou i na víkend," uvedl Komárek. Podotkl, že na horách je přes víkend minimum lidí, jsou zde především kurzy. "Přes víkend tady bude zase šíleně, má být pěkné počasí, svítit sluníčko. Počítáme, že si to přijede užít spousta lyžařů a hlavně běžkařů," doplnil dispečer. Dodal, že například dnes bylo na Červenohorském sedle ráno o deset stupňů více než dole.

Výborné podmínky hlásí například středisko Kouty, kde si mohou lidé zalyžovat na všech sjezdovkách v celkové délce přes 11 kilometrů. Dostatek sněhu je však i v níže položených areálech, například v Hrubé Vodě na Olomoucku je na svazích až 90 centimetrů sněhu, dostatek sněhové pokrývky pokrývá i svahy v nedalekém areálu v Hlubočkách.

Nejvíce přírodního sněhu leží na svazích v lyžařském středisku Ovčárna. "Přes týden pouštíme z ekonomického hlediska tři vleky, jede vlek C, Velký a Malý Václavák. Na víkend pojede určitě i A. Na svazích máme nyní zhruba 170 centimetrů sněhu. Taková sezona však tady ještě bohužel nebyla. Máme hodně sněhu, krásné počasí, ale jsme bez lidí, pohybují se tady jen kurzy," řekl dnes zástupce střediska Josef Figura mladší. Areál podle něj doplácí na to, že výborné sněhové podmínky jsou i v níže položených střediscích, kam je snazší doprava.

Na horách i nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, horští záchranáři varování snížili ze třetího stupně v úterý. Důvodem byl to, že se nová sněhová pokrývka již stabilizovala. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí a platí pro lavinové katastry, které leží mimo turisticky značené trasy. Lavinové katastry leží v Jeseníkách v oblasti Velkého Kotle, Červené hory a Králického Sněžníku. Je v nich šest lavinových katastrů a dohromady 20 lavinových drah.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.