pátek 29. března 2024 Taťána

Jarní prázdniny jsou tady, skiareály se plní lyžaři

Zahájení jarních prázdnin se začíná projevovat i na návštěvnosti Jeseníků. Svahy se začínají plnit již také přes týden, ještě větší nápor lyžařů očekávají provozovatelé o víkendu.

Milovníkům zimních sportů nabízejí střediska výborné sněhové podmínky. Upravené trasy čekají také na běžkaře, podle horské služby by však měli být opatrní na hřebenech. V Jeseníkách platí první, tedy nejnižší lavinový stupeň. Na horách v těchto dnech mrzne.

"Na Červenohorském sedle i v ostatních částech hor jsou podmínky stále výborné, sjezdovky jsou upravené. Minulý týden byla obleva, nyní se výrazně ochladilo. Teploty se ráno pohybovaly kolem 11 stupňů pod nulou, očekává se však oteplení," řekl dnes dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Pro běžkaře jsou podle něj upravené trasy směrem na Červenohorské sedlo, Švýcárnu či Ovčárnu. Na hřebenu by měli běžkaři dávat pozor, může to tam být zledovatělé a místy se objevují kameny, uvedl dispečer. "Jarní prázdniny se na horách už projevují, už ke konci týdne je tady docela dost návštěvníků, předpokládám, že o víkendu bude plno," řekl.

Provozovatelé lyžařských areálů jsou s podmínkami spokojeni, doufají, že letos by se mohla sezona i protáhnout. "Návštěvnost se nám zvedla, minulý víkend jsme měli parkoviště plné, přes týden tady máme hlavně kurzy. Nemůžu si stěžovat. Podmínky pro lyžování jsou ideální. Přírodního sněhu je tady tak 30 centimetrů a na sjezdovkách máme od 50 do 70 centimetrů," řekl provozovatel střediska v Petříkově František Kaštyl.

Ideální podmínky jsou také na Ovčárně. Podle zástupce střediska Josefa Figury mladšího je sněhu dostatek, leží ho tam od 120 do 220 centimetrů. "Přes týden nejede akorát vlek B, vše ostatní je v provozu. Béčko znovu spustíme na víkend," uvedl Figura.

V Karlově leží na sjezdovkách 55 až 70 centimetrů zmrzlého sněhu. V provozu jsou podle mluvčího střediska Borise Keky všechny lanové dráhy i vleky, lidé mohou na jeden skipas jezdit na 11 kilometrech upravovaných sjezdovek. "Běžkaři mají v okolí Malé Morávky a Karlova pod Pradědem k dispozici 74 kilometrů strojně upravených běžeckých tratí," uvedl Keka. Dodal, že v lesích leží mezi 20 a 50 centimetry sněhu, stopy jsou zmrzlé.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.