úterý 19. března 2024 Josef

Malá Morávka a Karlov pod Pradědem chystají borůvkové hody, padnou na ně tisíce litrů

Borůvky ve všech podobách budou hlavním tématem tohoto víkendu v Malé Morávce a Karlově pod Pradědem v Jeseníkách. Již tradičně se zde budou konat Borůvkové hody, na které se sjíždějí jedlíci z okolí. Na přípravu akce každoročně padnou tisíce litrů borůvek, objeví se v pokrmech či dezertech, zbarví i různé nápoje. Na akci, která má dlouholetou tradici, mohou zájemci přijet speciální autobusovou i vlakovou linkou.

"Přestože jsme pro mnoho lidí především zimní lyžařskou destinací, Borůvkové hody jsou co do jednorázové návštěvnosti největší akcí, která se u nás koná. Během víkendu naši obec navštíví více než 3000 návštěvníků," uvedl starosta Malé Morávky Ondřej Holub. Obec kvůli velkému zájmu návštěvníků letos v obecním parku vytvoří informačně-odpočinkové centrum Borůvkových hodů. "Budou zde hrát kapely, bude se soutěžit, k dispozici budou nejrůznější atrakce pro děti i pro dospělé. Vždy v celou hodinu odtud bude odjíždět bezplatný autobus, který bude rozvážet návštěvníky po všech oficiálních restauracích Borůvkových hodů," doplnil starosta.

Na připravované speciality padnou především zdejší borůvky, místní pro ně před akcí každoročně vyrážejí především do vyšších partií hor. Objemy borůvek se na hody podle pořadatelů ale málokdy podaří uspokojit z domácích zdrojů, doplňují je tedy i nákupy včetně dovozu z Polska. Nejoblíbenější jsou mezi lidmi na hodech borůvkové knedlíky na mnoho způsobů. V restauracích se otočí i několik stovek porcí za jeden víkend.

Na jídelním lístku budou i další borůvkové dezerty, borůvky zbarví i omáčky k masům. "Borůvky jsme sháněli letos na poslední chvíli, ale nakonec to dopadlo dobře. Máme k dispozici sto litrů," uvedl Marek Bokůvka z Penzionu Roháč, který kromě pokrmů s borůvkami nabídne i borůvkové pivo, borůvkové mojito i borůvkovou limonáda. "Každoročně vydáme zhruba 700 porcí, nejvíce z toho jsou borůvkové knedle," doplnil.

Do akce se letos zapojí 13 restaurací. V Malé Morávce bude borůvkové pokrmy návštěvníkům připravovat šest podniků, stejný počet restaurací bude vítat jedlíky i v Karlově pod Pradědem. Třináctou v pořadí bude nejvýše položená restaurace v ČR na vysílači Praděd. Akce se letos koná pošestnácté. Po borůvkovém maratonu čeká návštěvníky Malé Morávky v září změna jídelníčku. Od 16. do 17. září se pro změnu v obci koná řízkový festival.

Autoři | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.