pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomouc chce ušetřit miliony korun díky efektivnějšímu nákupu energií

Cílem Energetické politiky statutárního města Olomouce je snížit energetickou náročnost budov, efektivněji využívat energii, nakupovat ji společně s městskými organizacemi a ušetřit tak značné prostředky z rozpočtu města.

„Energetickou politikou si město stanoví jasný směr při hospodaření s energií. Město tak získá systémový nástroj pro prosazování úsporných opatření. To samozřejmě znamená jednak přínos pro městský rozpočet, současně to ale může také pozitivně působit na další firmy, instituce či obyvatele města,“ vysvětlil primátor Olomouce Miroslav Žbánek. „Chceme více podporovat výchovu ve školách k energetickým úsporám, zavádět školní projekty úspory energií a využívání alternativních zdrojů,“ doplnil primátor.

Základem pro stanovení energetické koncepce je podle vedení města zmapování současného nakládání s energiemi, a to nejen v rámci magistrátu, ale všech příspěvkových organizací a městských akciových společností.

Kompletovat a vyhodnocovat data o jednotlivých odběrných místech a spotřebách bude energetický manažer díky speciálnímu softwarovému nástroji. Město a jeho organizace budou také společně soutěžit dodávky elektrické energie, což také přinese úspory. „Jsem přesvědčen o tom, že jsme v tomto ohledu zaspali dobu, jiným městům už podobné koncepce přinášejí výrazné úspory,“ upozornil Mirek Žbánek. Zavádění energetického managementu do systému řízení města je navíc podmínkou pro dotační tituly, které směřují k energeticky úsporným projektům.

Rada města uložila vedoucímu odboru strategie a řízení projednat návrh energetické politiky v komisi hospodářského rozvoje a dále s řediteli příspěvkových organizací a akciových společností, ve kterých má město stoprocentní majetkový podíl.

Foto Pixabay.com

Štítky energie, politika, město Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.