sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO/VIDEO: Na Dolním náměstí stojí Jedna z velkých hlaviček. Další socha v rámci Sculpture Line

Centrum Olomouce zdobí ode dneška již tři monumentální sochy festivalu Sculpture Line. Po závěsné Euforii ztvárňující dítě sající z prsu a železné Noze v parku přibyla v centru města Jedna z velkých hlaviček Kurta Gebauera. Umístěna je na Dolním náměstí před Galerií města Olomouce, v jejíchž prostorách je až do konce června doprovodná výstava k tomuto mezinárodnímu sochařskému festivalu. Gebauerova socha do Olomouce doputovala z Prahy.

Socha Kurta Gebauera, která se dnes objevila v centru města, představuje autorovo dlouhodobé téma. Hlavy jakožto neportréty všeho druhu podle jeho slov ztvárňuje už nejméně od poloviny 70. let. „Pro autora je lidská hlava záhadným objektem, který dokáže zářit nápady, dobrotou a dokáže být také zabetonovaná blbostí a agresivitou," uvedl vedoucí oddělení kultury olomouckého magistrátu Radim Schubert.

FOTO: Na Horním náměstí visí dítě přisáté k prsu. Socha je součástí festivalu Sculpture Line

Od poloviny června mohou Olomoučané a návštěvníci města obdivovat nad svými hlavami také Euforii Veroniky Psotkové. Je zavěšena v místech, kde do Horního náměstí ústí Ostružnická a Opletalova ulice. Představuje něžnou symboliku nejbližšího spojení mezi ženou a dítětem. Další dílo je k vidění poblíž Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. „Kovová plastika Noha je typickým dílem Lukáše Raise, ve kterém se spojuje okouzlení industriální poetikou s racionálním vnímáním vnějšího světa," doplnil Schubert.

Gebaureova hlava je umístěna před Galerií města Olomouce, kde je do 30. června otevřena doprovodná výstava k tomuto festivalu. Jsou na ní díla trojice uznávaných umělců - Michala Gabriela a Jiřího Davida ze skupiny Tvrdohlaví a olomouckého rodáka Jana Dostála. Jiří David se v galerii prezentuje v netradiční poloze jako autor skleněných váz. Gabriel v prostorách galerie vystavuje například svou dominantní plastiku ze souboru Žraloci, k vidění je i plastika Ve vaně či další zvířecí plastiky. Dostál prezentuje své železné a nerezové abstrakce.

Festival Sculpture Line zahrnuje prezentaci ve třech státech a 15 městech, kde 48 umělců vystavuje dohromady 143 instalací. Přehlídka, která proměňuje ulice, náměstí a další veřejná prostranství v otevřené galerie, začala 6. června, sochy jsou však na vybraná místa instalovány postupně. Loni prostory Olomouce zdobila chobotnice, ponorka a žraločí ploutev.

Autoři | Foto Jakub Wittka, Ivo Spisar

Štítky ČR, výtvarné, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.