pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Olomoucká zoo pomáhá se záchranou mořských želv

Mořské želvy patří mezi skupinu plazů, která na Zemi existuje více než 100 milionů let. V současné době zbývá sedm známých druhů mořských želv. Všechny patří k ohroženým, čtyři z nich jsou podle Červeného seznamu IUCN řazeny mezi kriticky ohrožené druhy. V posledních čtyřiceti letech jejich počty klesly natolik, že čelí přímé hrozbě vyhynutí. Do jejich záchrany se zapojují i české zoologické zahrady, mezi nimi i zoologická zahrada v Olomouci.

Největší nelegální lov želv probíhá v oblasti Indického oceánu. Mořské želvy jsou loveny pro maso a želvovinu, která se používá k výrobě dekorativních předmětů nebo obrouček brýlí. Želví vajíčka jsou považována za pochutinu a lidé vyhledávají a vybírají jejich snůšky. Občas želvy uvíznou rovněž v rybářských sítích. Například v roce 2007 bylo na Kapverdách pozabíjeno přes tisíc samic karet obecných, které připluly naklást vejce.

O záchranu mořských želv usiluje mezi jinými i nezisková mezinárodní společnost Turtle Foundation. S touto společností navázaly spolupráci i české zoologické zahrady - kromě olomoucké zoo ještě Zoo Liberec, Zoo Ostrava a Zoo Hodonín. Turtle Foundation realizuje projekty v Indonésii a na Kapverdských ostrovech, kde se přirozeně vyskytují největší populace mořských želv. Organizace vysílá dobrovolníky na pláže, kde želvy během období rozmnožování snáší vejce. Tito dobrovolníci spolu s místními obyvateli po celé období hnízdění střeží pláže před lovci a sběrači vajec. Zejména populace kriticky ohrožené kožatky velké se tak začíná zvolna obnovovat.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, zoo, ochrana, mořské želvy

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.