sobota 20. dubna 2024 Marcela

V olomoucké zoo se chystá safari s bílými vlky

Přímo mezi vlky arktické bude od příštího roku vozit návštěvníky Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce speciální vláček. Svatokopecká zoo rozšíří populární safari o výběh s bílými vlky a zařadí se tak mezi několik málo zoologických zahrad na světě, které tento nevšední zážitek svým návštěvníkům nabízí.

„V nové části našeho safari budou pouze bílí vlci, což jsou opravdu nádherná zvířata. Na projekt už máme stavební povolení," řekla mluvčí olomoucké zoo Karla Břečková. Začlenění výběhu s vlky arktickými do safari je podle ní naplánováno na květen příštího roku.

Návštěvníci se podle Břečkové při jízdě mezi bílými vlky nebudu muset obávat o svoji bezpečnost. „Tito vlci nejsou agresivní. Navíc budou mít dostatek volného prostoru a vláček bude opatřený bezpečnostními roletami, které se před každým vjezdem k vlkům budou stahovat," uvedla Břečková.

Speciální rolety po stranách vláčku budou podle Břečkové chránit pasažéry i samotné vlky. „Lidé nebudou mít možnost vlkům nabízet různé pamlsky," podotkla. Podle Břečkové nemá vlky v safari žádná tuzemská zoo. „V zahraničí to také není běžná záležitost," uvedla.

Třetí etapa postupně budovaného safari bude stát čtyři až pět milionů korun. Dělníci upraví svah i komunikace. Vybudována bude muset být také dvojitá brána u výjezdu z vlčího výběhu, která zamezí případnému útěku zvířat. „Investici budeme hradit z vlastních zdrojů," řekla Břečková.

Svatokopecká zoo zprovoznila první z pěti plánovaných etap safari zaměřenou na region Euroasie v roce 2013. O dva roky později návštěvníci zavítali do další části safari, která je věnována Africe a pobíhají v ní stáda oryxů jihoafrických a žirafy. Příští rok má přibýt část s vlky a poté bude následovat ještě australská a arktická safari.

Pět areálů safari, po kterých bude návštěvníky vozit vláček, má zabírat 19 hektarů. Speciálním vláčkem se už nyní po prvních dvou částech safari ročně projedou desítky tisíc lidí.Návštěvnost zoo na Svatém Kopečku loni díky příznivému počasí meziročně vzrostla o 13.773 na 339.506 lidí. Zoo se těšila velkému zájmu návštěvníků hlavně o velikonočních svátcích a v letních měsících.

Zoologická zahrada dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v Olomouckém kraji. Chová 397 druhů zvířat a ošetřovatelé pečují o 1800 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který její provoz dotuje. Zoo si vlastními aktivitami vydělá zhruba polovinu částky potřebné na provoz.

Čtěte více:

 

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.