sobota 20. dubna 2024 Marcela

FOTO: V olomoucké zoo se vylíhla dlouho očekávaná mládaťa plameňáků

V olomoucké Zoo mají důvod k radosti. Konečně se totiž začala líhnout mláďata plameňáků růžových. Zoo Olomouc je chová od 70. let, kdy do zahrady bylo dovezeno prvních deset kusů. Chov plameňáků je velmi náročný, mláďata jsou proto velkým pokladem.

Nyní skupina plameňáků ve zdejší Zoo čítá 60 kusů. „Původně u nás žili tito ptáci na rybníčku, odkud je ale bylo potřeba každoročně přemísťovat do zimní ubikace, což bylo velmi problematické. Teprve po přesunu na současné místo, úpravě hnízdiště a krmné dávky se podařilo odchovat v roce 1996 první mláďata," řekla mluvčí Zoo Olomouc Karla Břečková.

Letos pracovníci zoo po loňské pauze sledovali chování celé plameňáčí skupiny už od jara. Obávali se, že kvůli probíhající stavbě pavilonu Kalahari nebudou mít plameňáci dostatek klidu na páření. O to větší měli radost, když zaznamenali první páření a následné stavění hnízd z mokré hlíny. „Postupně na ně usedlo čtrnáct ptáků a nyní jsou ve výběhu vidět první čtyři vylíhlá mláďata. Vypadají jako šedí plyšáci s poměrně krátkými nožičkami a neohrabaně se pohybují mezi ostatními hnízdy za přísného dohledu rodičů," dodává nadšeně Břečková.

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.