pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Při cvičení Ample Strike, které probíhalo i na Libavé, uskutečnily letouny a vrtulníky 400 letů

Během letošního vojenského cvičení Ample Strike uskutečnily osádky 14 českých a 25 zahraničních letounů a vrtulníků 400 letů. Ve vzdušném prostoru České republiky strávily více než 600 hodin. V průběhu cvičení 120 návodčích rozdělených do 20 týmů provedlo více než 1000 navedení na cíl.

Nejnáročnějším scénářem byla podle řídícího cvičení Zdeňka Bauera činnost v zastavěném prostoru, kde je koordinace všech faktorů nejsložitější. "Návodčí musí opravdu úzce spolupracovat s pozemním velitelem, znát rozmístění vlastních jednotek i civilního obyvatelstva. Zároveň musí doporučit takovou munici, která zneškodní protivníka, a přitom neohrozí ostatní, kteří se nacházejí v daném prostoru," uvedl.

Součástí výcviku bylo i překonání nepřátelské protivzdušné obrany a tankování za letu. Během cvičení se uskutečnilo celkem 130 připojení, z toho 110 provedly české gripeny.

Hlavní část cvičení zaměřeného hlavně na výcvik a sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s leteckými osádkami a pozemními veliteli skončila v pátek. Všechny zahraniční stroje postupně odletěly zpět na své domovské základny. Vrtulníky Mi-24/35 se z Libavé vrátily na náměšťské letiště. Přesuny vojáků, techniky a materiálu pokračovaly až do soboty.

Cvičení se konalo ve vojenských výcvikových prostorech Boletice a Libavá a na leteckých základnách a letištích v Bechyni, Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích. Zúčastnilo se ho více než 1200 lidí, z toho přes 900 českých vojáků a 300 zahraničních účastníků ze 17 zemí. Zapojily se také dvě stovky příslušníků aktivních záloh.

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.